За праве вриједности

Српска се бори за дејтонску позицију у БиХ

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2024. 19:13

Српски народ и предсједник Републике Српске боре се за праве вриједности и то треба цијенити, каже Жан-Лин Лакапел, француски посланик у Европском парламенту. Јасно му је да се у БиХ крши Дејтонски споразум.

"Дејтонски споразум се не поштује у БиХ. Кристијан Шмит је нелегални високи представник који није изабран у складу са процедуром, изабран је можда само од САД. Он је допринио да се не поштује Дејтонски мировни споразум у БиХ. Узима си права која нису његова", рекао је Жан-Лин Лакапел, француски посланик у Европском парламенту

Европски парламентарци су у потпуности разумјели на који начин је Република Српска гарант мира, стабилности и просперитета цјелокупног Балкана и Југоисточне Европе, порука је са скупа.

"Разговарали смо о теми исламизма, о уставне кризе БиХ упознали смо наше колеге са процесом уставне кризе са њеним историјатом са свим дестабилизујућим процесима у БиХ, а прије свега са улогом нелегалног и нелегитимног Кристијана Шмита", рекла је Богдана Кољевић, сенатор Републике Српске.

Република Српска наставиће да се бори за своју дејтонску позицију у БиХ, тиме и за Дејтонски мировни споразум који треба да представља и вид борбе за суверенитет БиХ.

"Наравно да влада заједничка забринутост , шта би се десило ако би се урушио тај документ и Устав БиХ, Дејтонски мировни споразум и какве импликације би то могло да има за нас овдје али и остатак Европе", рекао је Душан Павловић, директор Центра за друштвено политичка истраживања Републике Српске.

За госте из Француске и Европског парламента важно је да схвате да су на сцени одређени пројекти и кораци који дестабилизују БиХ кроз урушавање Дејтонског мировног споразума, односно Устава БиХ који је дио тог споразума и међународног права.

Пратите нас и путем Вибера