Za prave vrijednosti

Srpska se bori za dejtonsku poziciju u BiH

  • Izvor: ATV
  • 13.02.2024. 19:13

Srpski narod i predsjednik Republike Srpske bore se za prave vrijednosti i to treba cijeniti, kaže Žan-Lin Lakapel, francuski poslanik u Еvropskom parlamentu. Jasno mu je da se u BiH krši Dejtonski sporazum.

"Dejtonski sporazum se ne poštuje u BiH. Kristijan Šmit je nelegalni visoki predstavnik koji nije izabran u skladu sa procedurom, izabran je možda samo od SAD. On je doprinio da se ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum u BiH. Uzima si prava koja nisu njegova", rekao je Žan-Lin Lakapel, francuski poslanik u Еvropskom parlamentu

Еvropski parlamentarci su u potpunosti razumjeli na koji način je Republika Srpska garant mira, stabilnosti i prosperiteta cjelokupnog Balkana i Jugoistočne Еvrope, poruka je sa skupa.

"Razgovarali smo o temi islamizma, o ustavne krize BiH upoznali smo naše kolege sa procesom ustavne krize sa njenim istorijatom sa svim destabilizujućim procesima u BiH, a prije svega sa ulogom nelegalnog i nelegitimnog Kristijana Šmita", rekla je Bogdana Koljević, senator Republike Srpske.

Republika Srpska nastaviće da se bori za svoju dejtonsku poziciju u BiH, time i za Dejtonski mirovni sporazum koji treba da predstavlja i vid borbe za suverenitet BiH.

"Naravno da vlada zajednička zabrinutost , šta bi se desilo ako bi se urušio taj dokument i Ustav BiH, Dejtonski mirovni sporazum i kakve implikacije bi to moglo da ima za nas ovdje ali i ostatak Еvrope", rekao je Dušan Pavlović, direktor Centra za društveno politička istraživanja Republike Srpske.

Za goste iz Francuske i Еvropskog parlamenta važno je da shvate da su na sceni određeni projekti i koraci koji destabilizuju BiH kroz urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH koji je dio tog sporazuma i međunarodnog prava.

Pratite nas i putem Vibera