Писмо

Срамно: Делегација ЕУ се извинила због ''боли коју су нанијели'' одавањем почасти српским цивилним жртвама

  • 22.07.2024. 11:16

Делегација Европске уније у БиХ упутила је писмо извињења „удружењима жртава и свједока геноцида“ у којем су навели да најдубље жале због бола који су проузроковали жртвама тиме што су прошле седмице одали почаст цивилним жртвама у Братунцу.

Након што су представници Делегације, у уторак у Братунцу, положили цвијеће на тамошњем гробљу, Удружење жртава и свједока геноцида, Покрет “Мајке Енклаве Сребреница и Жепа“, Удружење “Жена Подриња“, Удружење “Мајке Сребренице“, Удружење “Жене Сребренице“ упутили су 17. јула 2024. године допис Делегацији ЕУ у БиХ у којем од њих траже да се поштују жртве геноцида и исправе “лицемјерни“ поступци.

Отправник послова Европске уније у Босни и Херцеговини Адебајо Бабањиде захвалио је на допису и поручио да је став Европске уније о карактеру рата у БиХ јасан.

-Изражавамо наше најдубље жаљење због бола који смо Вам проузрочили, као свједоцима и преживјелима најстрашнијег злочина геноцида. Дозволите да појасним да нам то никако није била намјера када смо одали почаст невиним цивилним жртвама у Братунцу. Став Европске уније о природи оружаног сукоба у БиХ у периоду од 1992. до 1995. године је јасан. Са своје стране, Европска унија је досљедно исказивала поштивање утврђених чињеница, изнад свега по питању геноцида почињеног у Сребреници 1995. године - наводи се у писму.

Бабањиде је у писму истакао да „у Сребреници 1995. године јесте почињен геноцид, и да је то потврђено пресудама“.

Навео је и да осуђују било какве покушаје негирања, величања или релативизирања геноцида у Сребреници или улоге починилаца.

Нагласивши да одбацују било какве покушаје контекстуализације или оправдања геноцида у Сребреници, укључујући и позивања на страдања невиних српских цивилних жртава у регији Бирач, Бабајиде је у писму навео да жали што је њихова недавна посјета Братунцу протумачена као изједначавање злочина.

-Увјеравамо Вас да нам није била намјера да изједначимо геноцид у Сребреници са страдањем невиних српских цивилних жртава на подручју Бирача нити по обиму, нити по намјери, као ни у бројкама. Исто тако сматрамо да то не значи да не можемо одати почаст невиним цивилним жртвама на свим странама. Свака невина цивилна жртва је, по себи, трагедија рата и заслужује емпатију, поштовање и препознавање - наводи се у писму.

Наводећи да су представници Делегације на Градском гробљу у Братунцу одали смо почаст недужним цивилима, у писму су додали да им је општина Братунац потврдила да су на Градском гробљу укопане невине цивилне жртве из посљедњег рата.

-Штавише, доставили су нам скупштинске одлуке којима се потврђује да је гробље које смо посјетили мјесно градско гробље. Споменик на који је вијенац положен је крст без икаквог натписа. Уважавамо то да су на братуначком гробљу сахрањени и они који су одговорни за злочине. Уважавамо и да Вас је повриједило одавање почасти цивилним жртвама на управо тој истој локацији. Понављам да нам то ни у којем случају није била намјера и извињавамо се због боли коју смо Вам проузроковали. Увјеравамо Вас да никада, ни под којим околностима, нећемо одати почаст ратним злочинцима - наводи се у писму.

Недвосмислено осуђујући починиоце злочина, Делегација ЕУ је навела да релевантна удружења жртава и свједока геноцида и Мајке Сребренице сматра за заговорнике помирења кроз уважавање свих невиних цивилних жртава“.

-Надамо се и да ће Вам ово појашњење помоћи у бољем разумијевању наших намјера. Као што се редовно истичемо у нашем континуираном ангажману, увјеравамо Вас да остајемо у цијелости посвећени истини о сребреничком геноциду и правди за жртве, као и потреби да им се осигура правда и обештећење, те сигурно и безбједно окружење за живот и сјећање, на подручју цијеле источне Босне и шире - наводи се у писму.

Из Делегације ЕУ су изразили и спремност за сусрет и разговор са представницима удружења како би разговарали о овом случају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.