Pismo

Sramno: Delegacija ЕU se izvinila zbog ''boli koju su nanijeli'' odavanjem počasti srpskim civilnim žrtvama

  • 22.07.2024. 11:16

Delegacija Еvropske unije u BiH uputila je pismo izvinjenja „udruženjima žrtava i svjedoka genocida“ u kojem su naveli da najdublje žale zbog bola koji su prouzrokovali žrtvama time što su prošle sedmice odali počast civilnim žrtvama u Bratuncu.

Nakon što su predstavnici Delegacije, u utorak u Bratuncu, položili cvijeće na tamošnjem groblju, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke Еnklave Srebrenica i Žepa“, Udruženje “Žena Podrinja“, Udruženje “Majke Srebrenice“, Udruženje “Žene Srebrenice“ uputili su 17. jula 2024. godine dopis Delegaciji ЕU u BiH u kojem od njih traže da se poštuju žrtve genocida i isprave “licemjerni“ postupci.

Otpravnik poslova Еvropske unije u Bosni i Hercegovini Adebajo Babanjide zahvalio je na dopisu i poručio da je stav Еvropske unije o karakteru rata u BiH jasan.

-Izražavamo naše najdublje žaljenje zbog bola koji smo Vam prouzročili, kao svjedocima i preživjelima najstrašnijeg zločina genocida. Dozvolite da pojasnim da nam to nikako nije bila namjera kada smo odali počast nevinim civilnim žrtvama u Bratuncu. Stav Еvropske unije o prirodi oružanog sukoba u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine je jasan. Sa svoje strane, Еvropska unija je dosljedno iskazivala poštivanje utvrđenih činjenica, iznad svega po pitanju genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine - navodi se u pismu.

Babanjide je u pismu istakao da „u Srebrenici 1995. godine jeste počinjen genocid, i da je to potvrđeno presudama“.

Naveo je i da osuđuju bilo kakve pokušaje negiranja, veličanja ili relativiziranja genocida u Srebrenici ili uloge počinilaca.

Naglasivši da odbacuju bilo kakve pokušaje kontekstualizacije ili opravdanja genocida u Srebrenici, uključujući i pozivanja na stradanja nevinih srpskih civilnih žrtava u regiji Birač, Babajide je u pismu naveo da žali što je njihova nedavna posjeta Bratuncu protumačena kao izjednačavanje zločina.

-Uvjeravamo Vas da nam nije bila namjera da izjednačimo genocid u Srebrenici sa stradanjem nevinih srpskih civilnih žrtava na području Birača niti po obimu, niti po namjeri, kao ni u brojkama. Isto tako smatramo da to ne znači da ne možemo odati počast nevinim civilnim žrtvama na svim stranama. Svaka nevina civilna žrtva je, po sebi, tragedija rata i zaslužuje empatiju, poštovanje i prepoznavanje - navodi se u pismu.

Navodeći da su predstavnici Delegacije na Gradskom groblju u Bratuncu odali smo počast nedužnim civilima, u pismu su dodali da im je opština Bratunac potvrdila da su na Gradskom groblju ukopane nevine civilne žrtve iz posljednjeg rata.

-Štaviše, dostavili su nam skupštinske odluke kojima se potvrđuje da je groblje koje smo posjetili mjesno gradsko groblje. Spomenik na koji je vijenac položen je krst bez ikakvog natpisa. Uvažavamo to da su na bratunačkom groblju sahranjeni i oni koji su odgovorni za zločine. Uvažavamo i da Vas je povrijedilo odavanje počasti civilnim žrtvama na upravo toj istoj lokaciji. Ponavljam da nam to ni u kojem slučaju nije bila namjera i izvinjavamo se zbog boli koju smo Vam prouzrokovali. Uvjeravamo Vas da nikada, ni pod kojim okolnostima, nećemo odati počast ratnim zločincima - navodi se u pismu.

Nedvosmisleno osuđujući počinioce zločina, Delegacija ЕU je navela da relevantna udruženja žrtava i svjedoka genocida i Majke Srebrenice smatra za zagovornike pomirenja kroz uvažavanje svih nevinih civilnih žrtava“.

-Nadamo se i da će Vam ovo pojašnjenje pomoći u boljem razumijevanju naših namjera. Kao što se redovno ističemo u našem kontinuiranom angažmanu, uvjeravamo Vas da ostajemo u cijelosti posvećeni istini o srebreničkom genocidu i pravdi za žrtve, kao i potrebi da im se osigura pravda i obeštećenje, te sigurno i bezbjedno okruženje za život i sjećanje, na području cijele istočne Bosne i šire - navodi se u pismu.

Iz Delegacije ЕU su izrazili i spremnost za susret i razgovor sa predstavnicima udruženja kako bi razgovarali o ovom slučaju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.