Доња Јабланица

Спасиоцима се једна слика урезала у сјећање: Испод плоче тешке двије тоне пронађено живо дијете

  • Извор: Аваз
  • 06.10.2024. 13:01

Услови за претраживање терена у Доњој Јабланици данас су нешто бољи, киша је престала да пада, па спасиоци у пуном капацитету настављају потрагу за жртвама стравичне поплаве и клизишта у овом мјесту.

Сабахудин Спаховић из Федералне управе цивилне заштите рекао је да је много тога што ће спасиоци памтити заувијек када је о Доњој Јабланици ријеч, али акција спасавања дјетета недуго након катастрофе њему се посебно урезала у памћење.

Право је чудо да је дијете преживјело ову катастрофу, јер су га пронашли испод плоче тешке двије тоне.

Породица идентификовала жену чије је тијело извучено из Жељезнице

Породица идентификовала жену чије је тијело извучено из Жељезнице

– Оно што ће читав живот остати у мом сјећању, нешто што никад нећу моћи избацити из своје главе засигурно је проналазак малог дјетета. Живо, испод плоче која је била тешка сигурно двије тоне. Заједно с мјештанима и свима који су ту били присутни успјели смо дијете извући живо и транспортовати га до прве медицинске установе. Јутрос сам добио податке да је дијете здраво и да је осигурано све што му треба – додаје Спаховић.

Пси пронашли још троје мртвих

Према ријечима Спаховића, осим припадника ФУЦЗ, на терену су и спасиоци са псима и припадници ХУСАР тима из Хрватске. Ради се о првом тиму који је у Јабланици ангажован посредством међународног механизма координације цивилне заштите и Министарства сигурности БиХ.

Расте број жртава: У Јабланици пронађена још два тијела

Расте број жртава: У Јабланици пронађена још два тијела

– Сада на терену раде три лиценцирана пса на мртве особе. Успјели су детектовати жртве. На три мјеста пас је дао сигнал и чекамо да се створе услови, пошто је јако тешко прићи тим мјестима, да се са машинама и спасиоцима покушамо пробити до потенцијалних тела жртава – казао је Спаховић.

Цијели регион повезан је солидарношћу, хуманошћу и жељом да се помогне преживјелима у катастрофи у Јабланици. Уз захвалност свима који помажу, Спаховић апелује да спасиоцима тренутно помоћ није потребна у људству, већ у механизацији.

Трудница Ајла Бегић (29) изгубила живот у поплавама, иза себе оставила кћеркицу и супруга

Трудница Ајла Бегић (29) изгубила живот у поплавама, иза себе оставила кћеркицу и супруга

– Не требамо помоћ у људима, требамо помоћ у камионима, багерима, свему другом што ће нам користити на терену како бисмо могли почети отклањати тешке посљедице ове катастрофе. Оног момента када дођемо у ситуацију да кренемо рашчишћавати објекте и све друго што имамо овдје тада ћемо путем медија и друштвених мрежа апеловати да нам се помогне у људству. До тада молим све за стрпљење, поготово да не крећу самоиницијативно на пут, јер тако праве проблем и нама, и полицији, и свима осталима – поручује Сабахудин Спаховић, припадник ФУЦЗ

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)