Donja Jablanica

Spasiocima se jedna slika urezala u sjećanje: Ispod ploče teške dvije tone pronađeno živo dijete

  • Izvor: Avaz
  • 06.10.2024. 13:01

Uslovi za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada, pa spasioci u punom kapacitetu nastavljaju potragu za žrtvama stravične poplave i klizišta u ovom mjestu.

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite rekao je da je mnogo toga što će spasioci pamtiti zauvijek kada je o Donjoj Jablanici riječ, ali akcija spasavanja djeteta nedugo nakon katastrofe njemu se posebno urezala u pamćenje.

Pravo je čudo da je dijete preživjelo ovu katastrofu, jer su ga pronašli ispod ploče teške dvije tone.

Porodica identifikovala ženu čije je tijelo izvučeno iz Željeznice

Porodica identifikovala ženu čije je tijelo izvučeno iz Željeznice

– Ono što će čitav život ostati u mom sjećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave zasigurno je pronalazak malog djeteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone. Zajedno s mještanima i svima koji su tu bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportovati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dijete zdravo i da je osigurano sve što mu treba – dodaje Spahović.

Psi pronašli još troje mrtvih

Prema riječima Spahovića, osim pripadnika FUCZ, na terenu su i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažovan posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH.

Raste broj žrtava: U Jablanici pronađena još dva tijela

Raste broj žrtava: U Jablanici pronađena još dva tijela

– Sada na terenu rade tri licencirana psa na mrtve osobe. Uspjeli su detektovati žrtve. Na tri mjesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uslovi, pošto je jako teško prići tim mjestima, da se sa mašinama i spasiocima pokušamo probiti do potencijalnih tela žrtava – kazao je Spahović.

Cijeli region povezan je solidarnošću, humanošću i željom da se pomogne preživjelima u katastrofi u Jablanici. Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović apeluje da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

Trudnica Ajla Begić (29) izgubila život u poplavama, iza sebe ostavila kćerkicu i supruga

Trudnica Ajla Begić (29) izgubila život u poplavama, iza sebe ostavila kćerkicu i supruga

– Ne trebamo pomoć u ljudima, trebamo pomoć u kamionima, bagerima, svemu drugom što će nam koristiti na terenu kako bismo mogli početi otklanjati teške posljedice ove katastrofe. Onog momenta kada dođemo u situaciju da krenemo raščišćavati objekte i sve drugo što imamo ovdje tada ćemo putem medija i društvenih mreža apelovati da nam se pomogne u ljudstvu. Do tada molim sve za strpljenje, pogotovo da ne kreću samoinicijativno na put, jer tako prave problem i nama, i policiji, i svima ostalima – poručuje Sabahudin Spahović, pripadnik FUCZ

Pratite nas i putem Vibera