Tema dana

Šolaja: Ne vidim da će sastanak u Briselu imati neki rezultat

  • Извор: АТВ
  • 13.06.2022. 20:25

Teško je shvatiti sve motive evropske birokratije, ali vidi se da je Evropa izgubila maštu kada je u pitanju preduzimanje mjera protiv Rusije. Kaže ovo Miloš Šolaja, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci povodom sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Šolaja je gostujući na ATV rekao da se vidi i to da Balkan nije u potpunosti priklonjen sankcijama Evropske unije protiv Rusije, a posebno je brine BiH, tako da je na neki način željela da ubere neki poen, smatra Šolaja.

„Koliko sam vidio iz onog dokumenta, javila se potreba da se proglase sankcije Rusiji, iako je to politički neinstitucionalno, neformalno, ali da bi to trebala biti poruka. Na njihovu žalost, ni to im nije uspjelo. Ne vidim da će taj sastanak imati neki rezultat“, izjavio je Šolaja.

Govoreći o predstavnicima stranaka iz Republike Srpske koji su bili na sastanku, Šolaja kaže da je dobro što su svi bili i misli da su svi morali da se drže stava koji je zauzela Narodna skupština Republike Srpske, što je minimum jednistva koji se, kako kaže, ne smije preći.

„S druge strane, oko tih nekih dnevno-političkih stvari, koje se prelamaju preko međunarodnih događaja i institucija, meni to nekako više liči na neku igricu nekih manje ozbiljnih igrača. Te poruke u političkom smislu ne znače ništa, za tri dana to će se zaboraviti. Ovo su krupne i važne političke situacije u kojima se mora biti ozbiljan i pokazati zajednički stav. Naravno, uvijek najjači utiče na formiranje tog stava“, ističe Šolaja.

Kaže da niko od evropskih blokova neće cijeniti to što su se lideri iz Srpske međusobno svađali i raspravljali i dodaje da bi organizovani pristup bio dobar za obje strane. 

Govoreći o odluci lidera SDS-a Mirka Šarovića da ne ode na sastanak u Brisel, Šolaja kaže da je to prikupljanje poena. Kada je u pitanju spoljna politika, pogotovo pristupanje EU, moramo imati jedinstevene kriterijume za sve, jasan je profesor Šolaja.

„Tu je problem što su generalno stranke u BiH koriste EU i sve te procese u cilju realizacije svojih političkih ciljeva a ne rade na tom da to bude stvarni proces koji bi se odnosio na promjene u društvu i na proces pristupanja i prilagođavanja BiH Evropskoj uniji. Na kraju krajeva, i onih 11 tačaka dokumenta koji se pojavio pokzauju da to mi sito sve godinama slušamo a ništa se ne mijenja“, izjavio je Šolaja.

Kaže da u dokumentu koji je bh. liderima predstavljen u Briselu nema ništa novo, zna se šta BiH treba da uradi.

„Moramo shaviti da je potreban zajednički dogovor, zajedničko opredjeljenje i samopouzdanje, odnosno da se uzdaju u sebe i u svoje snage, i uz saradnju, povjerenje i kompromis koji će dovesti do nekog rezultata. Da neko pokušava tim taktiziranjem sa međunarodnim predstavnicima da ostavri neki cilj, to može da donese trenutan rezulata, ali u suštini neće nikada donijeti pravi rezulatat“, rekao je Šolaja za ATV.

Kompletno gostovanje profesora Šolaje u Temi dana ATV-a možete pogledati u video prilogu.


Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм