Политички аналитичар

Шолаја: Без датума преговора, статус преговарача није велики резултат

  • Извор: СРНА
  • 12.03.2024. 11:51

Политички аналитичар Милош Шолаја сматра да најава предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ће Комисија препоручити Европском савјету да званично започне преговоре о приступању БиХ Унији није велики резултат, те истиче да је упитно да ли ће бити одређен датум отварања преговора.

- Ако нема датума, значи ништа се није промијенило, него је то као нека мала стимулација да ови из бирократије из ЕУ упишу себи плус - прокоментарисао је за Срну Шолаја.

Он је напоменуо да се, тек када буде одређен датум и преговори почну, може рећи да је то прави пут.

- До тада је све европско условљавање - истакао је је Шолаја који је професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Он сматра да је тешко у овом тренутку очекивати датум отварања преговора, јер БиХ врло тешко испуњава услове ЕУ.

- Може се очекивати једино у случају да ЕУ заиста прихвати тај политички услов и да под притиском укупне геополитичке ситуације, нарочито руско-украјинског конфликта и прихватања Украјине и Молдавије за кандидате, то буде нека награда за БиХ. Али, у овом тренутку све је то јако далеко - сматра Шолаја.

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је раније данас у обраћању Европском парламенту да ће Комисија препоручити Европском савјету да званично започне разговоре о приступању БиХ Унији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.