Dom naroda

SNSD ne odustaje od pravne borbe za delegata

  • Izvor: ATV
  • 17.07.2024. 19:11

Pravna borba SNSD-a za delegata u Domu naroda neće stati. Mnoga su pitanja na koja Snježana Novaković Bursać čeka odgovore. Centralnoj izbornoj komisiji se itekako žurilo sa donošenjem odluke. Cilj svega je kaže Novaković Bursać i više nego jasan, a to je narušavanje kapaciteta Republike Srpske na zajedničkim nivoima.

"Mi još imamo na raspolaganju jednu instancu pred sudom BiH, zatim Ustavnim sudom iako svi znamo da on djeluje u krnjem sastavu i da mi imamo odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka u Srpskoj, ovo se tiče BH nivoa ali i potrebe da iskoristite sva pravna sredstva kako biste na međunarodnom nivou dokazali ovu bruku. Ovdje je bio cilj da se samo otme iz ove strukture tako da vidite sada da će se ući u neke druge probleme", kaže Snježana Novaković Bursać, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

A svi ti problemi imaju istu  polaznu tačnu, Centralnu izbornu komisiju BiH čije odluke nisu u skladu sa Ustavom a ni Izbornim zakonom BiH. Ne postoji mehanizam, pojašnjavaju pravnici, da se na ovaj način delegat razriješi dužnosti ali i da se na osnovu žrijebanja donose ovakve izmjene. 

"U novijoj istoriji Dejtonske BiH nije viđeno da je izvršena dekonstitucionalizacija parlamenta to znači da ste razgradili parlament na neustavan i ilegalan način to je trenutno urađeno i postavlja se pitanje kako će kao takav funkcionisati", kaže Marko Romić, asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Odluka Centralne izborne komisije neće biti prihvaćena jasni su u SNSD-u. Srpske delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bira parlament Srpske i to je po Ustavu BiH jedino nadležno tijelo. Potpuno je bilo jasno i da je ovo bila hajka u kojoj su učestvovali predstavnici jednog dijela međunarodne zajednice koji su isto tako i u Ustavnom sudu i  Sudu  BiH i na kraju u CIK-u sa svojim poslušnicima radili na tome da naštete Republici Srpskoj.  

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''''Serija: 1993 (16+)