Њемачки туриста

Шмит лажни високи представник, а то су схватили и у Сарајеву

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2024. 19:05

Како се Кристијан Шмит може појавити као свједок у Суду у Стразбуру, а не може у Сарајеву? Зашто се сада Шмит не позива на свој имагинарни дипломатски имунитет? Питају се ово у Српској, након најаве да ће њемачки туриста свједочити у случају "Славен Ковачевић".

Бурне реакције стижу и из Сарајева. И тамо су изгледа схватили  оно на шта су у Српској одавно указивали - Кристијан Шмит је лажни високи представник.

"Како је могло да се одбије његово појављивање у случају који је он сам креирао? Наметнуо закон на који није имао право да би се оптужио Милорад Додик зато што не поштује Шмита, а када га зовнеш да посвједочи он онда побјегне. Једино је добро што су из тога свега и доле у Сарајеву схватили да се ради о лажи", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик: Шмит лажни високи представник и то су схватили и у Сарајеву

Предсједник Додик: Шмит лажни високи представник и то су схватили и у Сарајеву

Шмит је у Стразбур позван "као врхунски тумач Дејтонског мировног споразума". Овим се истрајава на лажи јер високи представници у БиХ и када су били легитимно постављени, никада и ничим нису били овлаштени да буду тумачи Општег оквирног споразума за БиХ.

Према томе Шмитова улога у било каквој активности од оних законодавних, гдје се петља у унутрашња питања, до тога да буде свједок и тумачи шта треба или не је сасвим непотребна. БиХ има свој Устав и Законе којима је све јасно дефинисано.  

"Ми сви знамо прочитати Устав, знамо шта тамо пише БиХ има два ентитета, три конститутивна народа то је то. Шта хоћете сада да помоћу интервенција неких странаца или судова улазите у неку фазу у којој не знам шта тражите. Мијењате државу а да јој претходно нисте промијенили Устав на начин како то предвиђа уставна процедура", рекла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Ипак, у Сарајеву су када је Шмит радио против Републике Српске били његови највећи заговорници и излазили с тезом "вежи коња гдје ти ага каже". Сада, када Шмит не ради у њихову корист траже да се прогласи персоном нон грата. 

"Само још чекамо да у потпуности подрже ставове Републике Српске и да кажу да Кристијан Шмит није високи представник, односно да понове оно што и јесте чињеница - у складу са Дејтонским мировним споразумом, у складу са Анексом 10 Кристијан Шмит није високи представник", рекао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне Скупштине БиХ.

Већ пуне три године непотврђен од Савјета безбједности, лажно се престављајући Кристијан Шмит заварава јавност. И ако оде у Стразбур мистерија је, каже Синиша Каран професор Уставног права, са којим ауторитетом, у чије име ће да говори и чије интересе уопште да заступа. А одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру, каже, имају за циљ стварање имагинарне, унитарне државе и рушење уставног поретка БиХ.

Пратите нас и путем Вибера