OHR

Шмит дипломатску исказницу добио на основу вербалне ноте

  • Извор: АТВ
  • 27.09.2023. 14:21

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) ради одређене оперативне провјере које се односе на њемачког држављана Кристијана Шмита, о чему је обавијестила и Тужилаштво БиХ.

Канцеларија ОХР-а у одговору српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић тврди да је Нијемац Кристијан Шмит има дипломатски статус и да га је добио на основу "вербалне ноте".

Подсјећамо, из кабинета Цвијановићеве затражили су да им се одговори о статусу Шмита и припадницима његовог обезбјеђења у БиХ.

Како тврде даље у ОХР-у, на основу исте ноте одобрен је и дипломатски статус члановима његовог обезбјеђења.

Из ове канцеларије даље тврде да је "вербална нота" Министарству иностраних послова БиХ прослијеђена 3. августа 2021. године, те да је уз њу наводно послата и копија његовог "дипломатског пасоша".На основу тога, тврде, издата му је идентификациона исказница типа МО која важи до 26. јануара 2025. године.


СИПА провјерава Шмита

СИПА провјерава Шмита

То би значило да је Нијемцу исказницу потписала тадашња министарка Бисера Турковић, иначе позната по томе што је многе ствари радила "на своју руку", односно без сагласности других нивоа власти.

Поставља се питање зашто је уопште Шмит исказницу тражио вербалном нотом?

По дефиницији, вербална нота је нота једне владе другој, коју посланик оне прве само усмено саопштава другој и која има карактер повјерљивог саопштења.

Зашто би Шмит "повјерљиво" тражио дипломатску исказницу ако је већ легално изабран за високог представника и зашто би му је Министарство "повјерљиво" одобрило?

Можда баш зато што њемачки држављанин није добио потврду као високи представник и што је у БиХ дошао као туриста.

По овој логици може се закључити да сваки грађанин може, на примјер, телефоном назвати МИП и тражити дипломатски пасош или неку услугу.


СИПА обавијестила Тужилаштво БиХ о провјерама Шмита

СИПА обавијестила Тужилаштво БиХ о провјерама Шмита


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм