OHR

Šmit diplomatsku iskaznicu dobio na osnovu verbalne note

  • Izvor: ATV
  • 27.09.2023. 14:21

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) radi određene operativne provjere koje se odnose na njemačkog državljana Kristijana Šmita, o čemu je obavijestila i Tužilaštvo BiH.

Kancelarija OHR-a u odgovoru srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović tvrdi da je Nijemac Kristijan Šmit ima diplomatski status i da ga je dobio na osnovu "verbalne note".

Podsjećamo, iz kabineta Cvijanovićeve zatražili su da im se odgovori o statusu Šmita i pripadnicima njegovog obezbjeđenja u BiH.

Kako tvrde dalje u OHR-u, na osnovu iste note odobren je i diplomatski status članovima njegovog obezbjeđenja.

Iz ove kancelarije dalje tvrde da je "verbalna nota" Ministarstvu inostranih poslova BiH proslijeđena 3. avgusta 2021. godine, te da je uz nju navodno poslata i kopija njegovog "diplomatskog pasoša".Na osnovu toga, tvrde, izdata mu je identifikaciona iskaznica tipa MO koja važi do 26. januara 2025. godine.


SIPA provjerava Šmita

SIPA provjerava Šmita

To bi značilo da je Nijemcu iskaznicu potpisala tadašnja ministarka Bisera Turković, inače poznata po tome što je mnoge stvari radila "na svoju ruku", odnosno bez saglasnosti drugih nivoa vlasti.

Postavlja se pitanje zašto je uopšte Šmit iskaznicu tražio verbalnom notom?

Po definiciji, verbalna nota je nota jedne vlade drugoj, koju poslanik one prve samo usmeno saopštava drugoj i koja ima karakter povjerljivog saopštenja.

Zašto bi Šmit "povjerljivo" tražio diplomatsku iskaznicu ako je već legalno izabran za visokog predstavnika i zašto bi mu je Ministarstvo "povjerljivo" odobrilo?

Možda baš zato što njemački državljanin nije dobio potvrdu kao visoki predstavnik i što je u BiH došao kao turista.

Po ovoj logici može se zaključiti da svaki građanin može, na primjer, telefonom nazvati MIP i tražiti diplomatski pasoš ili neku uslugu.


SIPA obavijestila Tužilaštvo BiH o provjerama Šmita

SIPA obavijestila Tužilaštvo BiH o provjerama Šmita


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: