Посланик СНСД-а

Шкипина: Српска може да постоји изван БиХ

  • Извор: СРНА
  • 25.05.2024. 19:18

Република Српска може да постоји изван БиХ, оцијенио је данас за Срну народни посланик СНСД-а Дамјан Шкипина.

Шкипина је истакао да је Српска постојала изван БиХ и тако може и убудуће, те да о томе свједочи Дејтонски мировни споразум.

Он је навео да су у преамбули Устава БиХ наведени међународни документи, који Србима, као и сваком другом конститутивном народу на свијету гарантују право на самоопредјељење, те је поручио америчком амбасадору Мајклу Марфију да прочита Устав који су писали Американци у Дејтону.

Након Марфијеве изјаве да раздруживање значи "крај Републике Српске", Шкипина је навео да амерички амбасадор сваком својом изјавом доказује да је амбасадор само у једном дијелу БиХ и да његови ставови немају никакве везе са политичком реалношћу ове земље.

Додик: Историјска грешка што су Срби ушли у Југославију

Додик: Историјска грешка што су Срби ушли у Југославију

"Његове изјаве су једностране, пристрасне, нетачне и неистините. Оне потпирују бошњачко звецкање оружјем и свједоче о томе зашто је његова администрација спонзорисала резолуцију у Сребреници чији је крајњи циљ да подржи ратни циљ Бошњака о укидању Републике Српске", оцијенио је Шкипина.

Шкипина поручује да Република Српска не може бити укинута јер она представља вољу српског народа, као једног од три конститутивна народа у БиХ.

Уколико Марфи не зна историју, Шкипина га подсјећа на то да је Република Српска настала након плебисцита српског народа у новембру 1991. године, када су се Срби изјаснили за останак у Југославији, а против самосталне БиХ, те да је воља српског народа потврђена 9. јануара 1992. године настанком Републике Српске.

"Лоше радите и лоше причате амбасадоре Марфи, зато је вријеме да одете одавде и да те ваше Марфијеве законе и правила примјењујете у вашој земљи. Републику Српску и српски народ оставите на миру и Ви и Ваши штићеници Бошњаци, који би, уз Вашу помоћ, да нам укину слободу, наша права загарантована Уставом и Дејтонским мировним споразумом", нагласио је Шкипина.

Нестао мушкарац, полиција моли за помоћ

Нестао мушкарац, полиција моли за помоћ

Амбасада САД објавила је да сецесија или "раздруживање" Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него "крај Републике Српске".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)