Poslanik SNSD-a

Škipina: Srpska može da postoji izvan BiH

  • Izvor: SRNA
  • 25.05.2024. 19:18

Republika Srpska može da postoji izvan BiH, ocijenio je danas za Srnu narodni poslanik SNSD-a Damjan Škipina.

Škipina je istakao da je Srpska postojala izvan BiH i tako može i ubuduće, te da o tome svjedoči Dejtonski mirovni sporazum.

On je naveo da su u preambuli Ustava BiH navedeni međunarodni dokumenti, koji Srbima, kao i svakom drugom konstitutivnom narodu na svijetu garantuju pravo na samoopredjeljenje, te je poručio američkom ambasadoru Majklu Marfiju da pročita Ustav koji su pisali Amerikanci u Dejtonu.

Nakon Marfijeve izjave da razdruživanje znači "kraj Republike Srpske", Škipina je naveo da američki ambasador svakom svojom izjavom dokazuje da je ambasador samo u jednom dijelu BiH i da njegovi stavovi nemaju nikakve veze sa političkom realnošću ove zemlje.

Dodik: Istorijska greška što su Srbi ušli u Jugoslaviju

Dodik: Istorijska greška što su Srbi ušli u Jugoslaviju

"Njegove izjave su jednostrane, pristrasne, netačne i neistinite. One potpiruju bošnjačko zveckanje oružjem i svjedoče o tome zašto je njegova administracija sponzorisala rezoluciju u Srebrenici čiji je krajnji cilj da podrži ratni cilj Bošnjaka o ukidanju Republike Srpske", ocijenio je Škipina.

Škipina poručuje da Republika Srpska ne može biti ukinuta jer ona predstavlja volju srpskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Ukoliko Marfi ne zna istoriju, Škipina ga podsjeća na to da je Republika Srpska nastala nakon plebiscita srpskog naroda u novembru 1991. godine, kada su se Srbi izjasnili za ostanak u Jugoslaviji, a protiv samostalne BiH, te da je volja srpskog naroda potvrđena 9. januara 1992. godine nastankom Republike Srpske.

"Loše radite i loše pričate ambasadore Marfi, zato je vrijeme da odete odavde i da te vaše Marfijeve zakone i pravila primjenjujete u vašoj zemlji. Republiku Srpsku i srpski narod ostavite na miru i Vi i Vaši štićenici Bošnjaci, koji bi, uz Vašu pomoć, da nam ukinu slobodu, naša prava zagarantovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglasio je Škipina.

Nestao muškarac, policija moli za pomoć

Nestao muškarac, policija moli za pomoć

Ambasada SAD objavila je da secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego "kraj Republike Srpske".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.