Parlamentarna skupština BiH

Sjednica Doma naroda: Na dnevnom redu akcize na gorivo i PDV

  • Извор: СРНА
  • 24.03.2022. 11:38

U Sarajevu je danas počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o prijedlogu izmjena zakona o akcizama, kojim je predviđeno ukidanje akciza na gorivo u BiH u periodu od šest mjeseci, uz omogućavanje Savjetu ministara da taj rok produži na još tri mjeseca.

Dom naroda je na hitnoj sjednici 16. marta podržao zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku, ali na glasanju o zakonu nije bilo potrebne entitetske većine.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju nalazi se prijedlog dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji je usvojio Predstavnički dom, a predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 odsto.

Stopa od pet odsto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Delegati bi trebali da se izjasne o dva zakonska prijedloga koji se nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije, koje BiH treba da ispuni na putu ka EU - Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i prijedlog izmjena i dopuna zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Predviđeno je i donošenje konačne odluke o zaključcima četvoro srpskih delegata u Domu naroda, predloženim još u novembru prošle godine, koji se tiču rješavanja krize izazvane nametnutom odlukom bišeg visokog predstavnika Valentina Incka o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona BiH.

Sa ranije najavljenog dnevnog reda skinuti su prijedlog izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama i prijedlog dopune zakona o finansiranju institucija BiH, koji se odnosi na omogućavanje finansiranja održavanja opštih i lokalnih izbora u BiH, u skladu sa Izbornim zakonom u vrijeme privremenog finansiranja institucija BiH. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.