Сутра састанак партнера у власти на нивоу БиХ

"Ситуација у БиХ је лоша највише због мијешања странаца у унутрашња питања"

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2023. 19:09

БиХ не може даље да се креће без да се ријеше два питања - Уставни суд БиХ и Изборни закон. Проблеми, поручује предсједник СНСД-а пред састанак партнера у власти на нивоу БиХ, мора да се рјешавају.

Ситуација у БиХ је лоша највише због мијешања странаца у унутрашња питања земље. Зато ће се на столу наћи и декларација о суверености БиХ. То значи, објашњава Милорад Додик, да нема високог представника, да нема страних судија у Уставном суду БиХ. 

"Ако нећете, онда признајте да сте полтрони, да сте поданици, да нисте суверени. Немојте нам причати дуплим аршинима. Све су то ствари која мора да ставимо на дневни ред политичких форума ако хоћемо нешто да урадимо, а не да овако глуматарамо и стално нешто кроз то, дође Шмит, па намјести закон, па нешто одговара Хрватима, па Хрвати нешто презадовољни, док нису схватили да сутра, ако се примијене та правила која је Шмит наметнуо, а случајно се муслимани удруже до мјере да нема између њих свађе, онда нема ниједног Хрвата у структурама власти. Ето шта је он њима урадио", каже Додик.

Kомпромис, без уцјена и у правцу тражења рјешења за отворена питања, то обећава и Нермин Никшић. Веома је важно, каже лидер СДП-а, да оно што је до сада урађено буде завршено усвајањем још два или три закона из Агенде, чиме би отворили значајан фонд подршке за све грађане у БиХ.

„Постоје значајне назнаке од једног дијела представника међународне заједнице да би то било довољно за отварање преговора БиХ за статус у ЕУ. Ја сматрам да је то залог за који се исплати помучити и тражити компромис, јер од тога ће корист имати сви грађани БиХ", каже Нермин Никшић, предсједник СДП-а.

Наш однос према међународном фактору у БиХ је јасан, поручује Додик. Зато је једнако лоше што дио структуре у БиХ мисли да интервенционизмом могу да ријеше неке ствари.  

"Хоћете БиХ - ја сам спреман да је прихватим онаквом каква је у Дејтонском мировном споразуму. БиХ са лажним Шмитом и са Марфијем и са тим који даје дневни ред и програмске садржаје у Влади федерације, апсолутно ова земља нема никакве шансе. Да ли ће то Бошњаци, Хрвати схватити, то је друго питање. Ми смо схватили", истиче Додик.

Ово је трећи састанак представника странака које учествују у власти на нивоу БиХ у посљедњих 3 мјесеца. Они су се састали и крајем августа у Источном Сарајеву, а прије тога одржан је и састанак у Kоњицу.

Пратите нас и путем Вибера