Sutra sastanak partnera u vlasti na nivou BiH

"Situacija u BiH je loša najviše zbog miješanja stranaca u unutrašnja pitanja"

  • Izvor: ATV
  • 24.09.2023. 19:09

BiH ne može dalje da se kreće bez da se riješe dva pitanja - Ustavni sud BiH i Izborni zakon. Problemi, poručuje predsjednik SNSD-a pred sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, mora da se rješavaju.

Situacija u BiH je loša najviše zbog miješanja stranaca u unutrašnja pitanja zemlje. Zato će se na stolu naći i deklaracija o suverenosti BiH. To znači, objašnjava Milorad Dodik, da nema visokog predstavnika, da nema stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

"Ako nećete, onda priznajte da ste poltroni, da ste podanici, da niste suvereni. Nemojte nam pričati duplim aršinima. Sve su to stvari koja mora da stavimo na dnevni red političkih foruma ako hoćemo nešto da uradimo, a ne da ovako glumataramo i stalno nešto kroz to, dođe Šmit, pa namjesti zakon, pa nešto odgovara Hrvatima, pa Hrvati nešto prezadovoljni, dok nisu shvatili da sutra, ako se primijene ta pravila koja je Šmit nametnuo, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema između njih svađe, onda nema nijednog Hrvata u strukturama vlasti. Еto šta je on njima uradio", kaže Dodik.

Kompromis, bez ucjena i u pravcu traženja rješenja za otvorena pitanja, to obećava i Nermin Nikšić. Veoma je važno, kaže lider SDP-a, da ono što je do sada urađeno bude završeno usvajanjem još dva ili tri zakona iz Agende, čime bi otvorili značajan fond podrške za sve građane u BiH.

„Postoje značajne naznake od jednog dijela predstavnika međunarodne zajednice da bi to bilo dovoljno za otvaranje pregovora BiH za status u ЕU. Ja smatram da je to zalog za koji se isplati pomučiti i tražiti kompromis, jer od toga će korist imati svi građani BiH", kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Naš odnos prema međunarodnom faktoru u BiH je jasan, poručuje Dodik. Zato je jednako loše što dio strukture u BiH misli da intervencionizmom mogu da riješe neke stvari.  

"Hoćete BiH - ja sam spreman da je prihvatim onakvom kakva je u Dejtonskom mirovnom sporazumu. BiH sa lažnim Šmitom i sa Marfijem i sa tim koji daje dnevni red i programske sadržaje u Vladi federacije, apsolutno ova zemlja nema nikakve šanse. Da li će to Bošnjaci, Hrvati shvatiti, to je drugo pitanje. Mi smo shvatili", ističe Dodik.

Ovo je treći sastanak predstavnika stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou BiH u posljednjih 3 mjeseca. Oni su se sastali i krajem avgusta u Istočnom Sarajevu, a prije toga održan je i sastanak u Konjicu.

Pratite nas i putem Vibera