Мађарски шеф дипломатије

Сијарто у Бањалуци: ЕУ да не уцјењује земље Западног Балкана

  • Извор: АТВ
  • 26.01.2024. 13:11

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је, након састанка са руководством Републике Српске у Бањалуци, да је за интеграцијски процес потребно да Европска унија не уцјењује и не плаши земље Западног Балкана.

Сијарто је истакао да ће се Мађарска, која ускоро преузима предсједавање Европском унијом, залагати за убрзање проширења Уније на Западни Балкан.

"Европској унији потребна је инспирација, свјежа енергија и мислим да је Западни Балкан регија која то може да јој обезбиједи. Сматрамо да је у интересу и ЕУ и Западног Балкана да се процес интеграције у ЕУ у овом дијелу свијета убрза", каже Сијарто.

Наглашава да је за тако нешто потребно поштовање према Западном Балкану.

"Али такође знамо да је за успјешно убрзавање процеса интеграције Западног Балкана да ЕУ са поштовањем разговара са представницима Западног Балкана. Сматрамо да све земље чланице ЕУ, све институције ЕУ треба да поштују одлуке и ставове људи и земаља из Западног Балкана и да их досљедно подржавају. Треба да се поштују и резултати избора у земљама Западног Балкана, јер људи у тим земљама имају право да бирају своје руководиоце и ми треба да поштујемо то право", рекао је Сијарто и додао:

"Ми желимо да интеграцијски процес буде успјешан, да проширење буде успјешно, међутим за то је потребно да ЕУ не примјењује уцјењивање и да не плаши земље Западног Балкана".

Мађарски шеф дипломатије поручује да ће Мађарска наставити да буде против политике санкција.

"Због тога смо и до сада били против да се било који политичар из регије Западног Балкана стави на листу санкција односно под забрану. И такође ћемо бити против тога да се смањују средства за подршку развојних програма јер на тај начин се наноси штета људима који овдје живе", истакао је.

Он је такође најавио и наставак помоћи пољопривредницима у Републици Српској, а више о томе прочитајте у наставку.


Додик и Сијарто: Сви који су аплицирали за програм подршке пољопривредници могу да га користе

Додик и Сијарто: Сви који су аплицирали за програм подршке пољопривредници могу да га користе



Пратите нас и путем Вибера