Хелез ћути

Санкције још увијек изостају за потпоручника ОС БиХ Амину Пилавџију

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2024. 19:25

Још нема санкција за Амину Пилавџију, потпоручника у Оружаним снагама БиХ која је деветог јануара учествовала у дефилеу у Зеници када је запљена и застава Републике Српске  али и објавила скандалозан виоде на којем се уклања застава Републике Српске и по свему судећи мијења заставом тзв. Армије БиХ.

Осим ње према незваничним информацијама било је још неколико припадника Оружаних снага БиХ.

Међутим, Зукан Хелез о томе и даље ћути, па санкције изостају. 

Генерални инспекторат, каже Александар Гогановић, предузео је све потребне активности, међутим ресорном министру то очигледно ништа не значи.

"На овај начин се стиче утисак да он од мултиетничких оружаних снага БиХ жели правити тзв. Армију БиХ", каже Гогановић.

И то није ништа ново. Било је очекивано да Хелез неће ништа предузети.

Њима скандали нису страни и они никада нису процесуирани онако како би требало, сматрају безбједњаци.

Реакција ће сигурно изостати и у будућности, имајући у виду какав однос али и реторика самог министра према Републици Српској и српском народу.

"Нити су процесуирани они који су управљали војном опремом наоружањем који су продавали уништавали, онда је за очекивати да и овај предмет неће бити сигурно предмет интересовања министара нити одговорних у министарству. Ако један по један случај буде  пролазио некажњено сутра ћемо доћи до таквих инцидената и до таквих кривичних дјела и заиста на најтежи и најозбиљнији начин бити угрожена и Република Српска, њене вриједност", рекао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту.

Најбоља превенција требало би управо бити санкционисање оваквог понашања, кажу у Српској.

Међутим, очигледно је да су у другом ентитету умислили да су Оружане снаге само бошњачке, па зато свака санкција и изостаје. 

Пратите нас и путем Вибера