Načelnik

Runić: Sramota što Drvar ulazi u 2022. godinu bez budžeta

  • Извор: СРНА
  • 29.12.2021. 15:45

Drvar u 2022. godinu ulazi bez budžeta i usvojene odluke o privremenom finansiranju, što je sramota, izjavila je Srni načelnik ove opštine Dušica Runić.

Ona je rekla da je Nacrt budžeta Opštinskom vijeću dostavljen u novembru, te da je otkazana sjednica koja je bila zakazana za 7. decembar jer je predsjednik Vijeća bio u izolaciji, ali potpredsjednici nisu.

"Sada, kada su finansijski pokazatelji izuzetno pozitivni i kada su sa aspekta konsolidacije budžeta opštine Drvar i budžetskih korisnika postignuti izuzetni rezultati, mi zbog nečijeg igranja politikom dovodimo u pitanje funkcionisanje lokalne samouprave", navela je Runićeva.

Ona je istakla da razumije pokušaje političkih oponenata da je opstruišu u radu, ali da ne razumije opstruisanje usvajanja strateških akata.

"Zahvaljujući planu i programu konsolidacije koji realizujemo uz finansijsku podršku Srbije, možemo se pohvaliti da ovu poslovnu godinu opština završava bez kreditnih zaduženja i bez dugovanja prema poreskoj upravi", rekla je Runićeva.

Ona je podsjetila da su izmirene plate i obaveze zaključno sa 30. novembrom za radnike opštine i ustanove koje posluju u opštini, te Dječiji vrtić "Majka hrabrost" i Centar za kulturu i sport.

Redovno su izmirivane jednokratne pomoći porodiljama, socijalna davanja, isplate stipendija, kao i servisiranje komunalnih usluga.

"U poređenju sa 2020, koju smo završili sa gotovo 700.000 KM deficita, na kraju ove godine možemo biti optimistični za budući period jer smo uspjeli otvoriti vrata raznih institucija uz čiju podršku i zajedničko zalaganje možemo početi realizaciju razvojih projekata", navela je Runićeva.

Prema njenim riječima, opština Drvar je nakon mnogo godina u prilici da dobro funkcioniše, ali da to nekom nije cilj.

"Nažalost, politička situacija i gubljenje podrške Opštinskog vijeća sredinom godine nas je zaustavila da u punom kapacitetu realizujemo sve započete aktivnosti, kao i realizaciju nekih kapitalnih projekata koji bi bili od strateškog značaja za našu opštinu, poput osnivanja Centra za socijalni rad i početka izgradnje staračkog doma koji bi imao dugoročni pozitivni efekat kako na budžet opštine tako i na cjelokupnu lokalnu zajednicu", rekla je Runićeva.

Ona je istakla da je politička situacija, takođe, negativno uticala i na osnaživanje lokalnih javnih preduzeća, prije svih, Javnog preduzeća "Komunalac" jer je zaustavljena nabavka potrebne opreme koja je obezbijeđena grantom Vlade Srbije. 


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић