Соња Караџић Јовичевић

"Радовану Караџићу су ускраћена сва људска права"

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2024. 11:09

Кћерка првог предсједника Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је Срни да су њеном оцу Радовану Караџићу у британском затвору у потпуности ускраћена сва људска права и указала на непрофесионалност британских медија који сви пишу идентично о тужби Караџића против британске Владе, без храбрости да објаве чињенично стање.

"Видим да су се британски медији дочепали теме и сви пишу исто као да су из једне редакције и под контролом једног уредника, што у ширем смислу и јесу. Отужан је недостатак професионалности, али и храбрости да се у потпуности истражи и објави чињенично стање", рекла је Караџић Јовичевић, на питање Срне како коментарише информације које су се појавиле у британским медијима да први предсједник Републике Српске Радован Караџић тужи британску Владу због нехуманог третмана.

Караџић Јовичевић је констатовала да како год Радована називали и колико год банализовали причу о кршењу свих људских права, да то не мијења чињенице које избјегавају да наведу и да зато на њих мора подсјетити.

"Радован је испоручен Британији након што је Хаг испунио жељу Доминика Раба, бившег радника Тужилаштва Трибунала и тадашњег министра, на основу његових личних веза и утицаја, а који је тиме покушао да сачува и учврсти своју позицију у Влади и партији", подсјетила је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је Радован смјештен у најудаљенији затвор како га породица и правни савјетници не би могли посјетити, што је у директној супротности са Резолуцијама УН и "Правилима Нелсона Менделе" као интегралног дијела Резолуције, а која подразумијевају, на првом мјесту, смјештање затвореника на служење казне у установу најближу породици.

"И прије пребацивања, Раб је то представио као `лични успјех` и усхићено објавио на `Твитеру` уз честитке муслиманима за вјерски празник", додала је Караџићева кћерка, наводећи да је ово само ради илустрације стања ума и намјера једног министра.

Она је додала да му није ни то помогло да сачува положаје.

"Радован се више од три године налази под разним санкцијама, у континуитету, од необјашњених смјештања у самицу, забрана контаката са породицом или ограничених контаката на један позив седмично искључиво на енглеском језику у трајању до пет минута, преко ускраћивања хране, одузимања столице, јастука и душека, забране праћења вијести на РТВ мрежама, кажњавања због објава и изјава разних људи са којима није у контакту и на које нема никакав утицај, до кажњавања зато што одбија да се силом `социјализује` са осталим затвореницима, иза чега се, чак, и не крије отворена намјера да буде доведен у животну опасност у каквој је био генерал Крстић. Као да физичко и психичко малтретирање чувара није довољно", истакла је Караџић Јовичевић.

Она је открила да је мјесецима након поста и даље држан на посној храни, да је за кратко вријеме изгубио више од 20 килограма и да наставља да губи на тежини.

"Тако је нарушено здравље додатно угрожено, али му је паралелно ускраћено и право на медицинску помоћ, дијагностику, терапију и контроле", истакла је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је, уз то, стављен пред избор да бира да ли ће сопствена новчана средства трошити на храну или на телефон.

"Обоје не може. Дакле – да гладује ако хоће да се чује са породицом, а и то све под ограничењима у врсти хране и условима позива породици", навела је Караџић Јовичевић.

Она је оцијенила да то држање у сталној животној угрожености и опасности није ништа друго него спровођење намјере убиства у континуираним вишеструким покушајима.

"Јасно је да су Радовану у потпуности ускраћена сва људска права, па и право на адекватну исхрану, медицинску помоћ, контакт са породицом, ускраћена су му вјерска права, право на културни живот, писање и читање, право на рад на ревизији случаја, и да не набрајам даље. Кренете по списку људских права и слободно свако можете да прецртате", нагласила је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да је листа "разлога" за кажњавање унутар затвора предугачка, посебно зато што се "разлози" измишљају и чувају у резерви мјесецима, а затим активирају и санкционишу без објашењења, како би кажњавање било континуирано.

"Према њиховим правилима, за тешка кршења дисциплине ниједна казна није и не може бити дужа од четири недеље, а он је под разним казнама више од три године, без прекида, до данас", истакла је Караџић Јовичевић.

Она је оцијенила да чак и отужни покушаји свођења новинарске приче на забрану употребе лаптопа не могу се банализовати, јер се ради о кршењу претходно одобрене употребе сопственог лаптопа ради рада на документима и припреми ревизије поступка.

"Тиме је, дакле, онемогућен да ради на случају, што сваки правни систем подразумијева и мора омогућити. Па чак и Хашки трибунал", оцијенила је Караџић Јовичевић.

Она је напоменула да су Трибунал, службе УН и Британци више пута испитивали финансијске могућности да Радован плати одбрану у случају пред Трибуналом, као и у овом случају пред британским судом.

"С обзиром на то да су сами закључили да он те могућности нема, остаје да видимо да ли постоје правни систем и људска права у Британији, или су у распаду као затворски, образовни, здравствени, полицијски... бар према извјештавању свјетских медија", додала је Караџић Јовичевић.

Она је додала да је посебна прича зашто Република Српска и Србија, позивајући на резолуције и међународно право, као правдољубиве земље, не подигну свој глас, када свој глас подиже све више појединаца, стручњака и институција широм свијета, на основу анализе чињеница и посљедица утицаја и манипулација од моћних појединаца из сјене на рад Трибунала, УН, појединачних функционера, државника и влада широм свијета, а посебно манипулација медија.

Она је додала да се у врху листе примјера неправди, фризираних "чињеница", уцјена и притисака налази српски народ.

"Док ћутимо, не само да одобравамо него смо и саучесници. У нашем случају смо додатно и жртве који ефекте свог ћутања и омчу око врата мирно чекамо, самолишавајући се сваке правне и аргументоване борбе у нади да ће нас омча заобићи. Неће, као што није ни друге народе", закључила је ексклузивно за Срну Караџић Јовичевић.

Срна сазнаје из правосудних извора који се баве пресудом Караџићу да, пошто је вишеструко угрожен, психички и физички малтретиран, без медицинске помоћи, није било друге могућности него да Караџић тужи државу која је направила уговор са Трибуналом о издржавању казне под прописаним условима, а немају услове нити су способни и заинтересовани да их имају.

"Велика Британија је једноставно земља која је тражила и добила Радована као трофеј, као награду за србофобну политику и како би могли да сакрију своју улогу у дешавањима током рата", напоменуо је Срнин извор.

Срнин извор додаје да Караџић то не може да финансира, па "остаје да се види да ли постоји правосудни систем и заштита људских права или одобрени систем додатног кажњавања већ осуђених људи".

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић тужи британску Владу због нехуманог третмана, објавио је британски дневник "Мејл" и навео да Караџић потражује 50.000 фунти за кршења људских права. Он се суду прошле седмице обратио путем видео-линка како би тужио британског министра правосуђа Шабану Махмуд.

Лист је подсјетио да је Караџић смјештен у затвор Албани на острву Вајт гдје након што је осуђен у Хашком трибуналу, издржава доживотну казну.

Ријеч је о затвору који има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

У неколико наврата Караџићева кћерка Соња указивала је на веома тешке услове у којима је њен отац и на његово тешко здравствено стање због тога што му не омогућавају љекарске прегледе нити адекватно лијечење. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.