Sonja Karadžić Jovičević

"Radovanu Karadžiću su uskraćena sva ljudska prava"

  • Izvor: SRNA
  • 22.08.2024. 11:09

Kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević rekla je Srni da su njenom ocu Radovanu Karadžiću u britanskom zatvoru u potpunosti uskraćena sva ljudska prava i ukazala na neprofesionalnost britanskih medija koji svi pišu identično o tužbi Karadžića protiv britanske Vlade, bez hrabrosti da objave činjenično stanje.

"Vidim da su se britanski mediji dočepali teme i svi pišu isto kao da su iz jedne redakcije i pod kontrolom jednog urednika, što u širem smislu i jesu. Otužan je nedostatak profesionalnosti, ali i hrabrosti da se u potpunosti istraži i objavi činjenično stanje", rekla je Karadžić Jovičević, na pitanje Srne kako komentariše informacije koje su se pojavile u britanskim medijima da prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tuži britansku Vladu zbog nehumanog tretmana.

Karadžić Jovičević je konstatovala da kako god Radovana nazivali i koliko god banalizovali priču o kršenju svih ljudskih prava, da to ne mijenja činjenice koje izbjegavaju da navedu i da zato na njih mora podsjetiti.

"Radovan je isporučen Britaniji nakon što je Hag ispunio želju Dominika Raba, bivšeg radnika Tužilaštva Tribunala i tadašnjeg ministra, na osnovu njegovih ličnih veza i uticaja, a koji je time pokušao da sačuva i učvrsti svoju poziciju u Vladi i partiji", podsjetila je Karadžić Jovičević.

Ona je napomenula da je Radovan smješten u najudaljeniji zatvor kako ga porodica i pravni savjetnici ne bi mogli posjetiti, što je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijama UN i "Pravilima Nelsona Mendele" kao integralnog dijela Rezolucije, a koja podrazumijevaju, na prvom mjestu, smještanje zatvorenika na služenje kazne u ustanovu najbližu porodici.

"I prije prebacivanja, Rab je to predstavio kao `lični uspjeh` i ushićeno objavio na `Tviteru` uz čestitke muslimanima za vjerski praznik", dodala je Karadžićeva kćerka, navodeći da je ovo samo radi ilustracije stanja uma i namjera jednog ministra.

Ona je dodala da mu nije ni to pomoglo da sačuva položaje.

"Radovan se više od tri godine nalazi pod raznim sankcijama, u kontinuitetu, od neobjašnjenih smještanja u samicu, zabrana kontakata sa porodicom ili ograničenih kontakata na jedan poziv sedmično isključivo na engleskom jeziku u trajanju do pet minuta, preko uskraćivanja hrane, oduzimanja stolice, jastuka i dušeka, zabrane praćenja vijesti na RTV mrežama, kažnjavanja zbog objava i izjava raznih ljudi sa kojima nije u kontaktu i na koje nema nikakav uticaj, do kažnjavanja zato što odbija da se silom `socijalizuje` sa ostalim zatvorenicima, iza čega se, čak, i ne krije otvorena namjera da bude doveden u životnu opasnost u kakvoj je bio general Krstić. Kao da fizičko i psihičko maltretiranje čuvara nije dovoljno", istakla je Karadžić Jovičević.

Ona je otkrila da je mjesecima nakon posta i dalje držan na posnoj hrani, da je za kratko vrijeme izgubio više od 20 kilograma i da nastavlja da gubi na težini.

"Tako je narušeno zdravlje dodatno ugroženo, ali mu je paralelno uskraćeno i pravo na medicinsku pomoć, dijagnostiku, terapiju i kontrole", istakla je Karadžić Jovičević.

Ona je napomenula da je, uz to, stavljen pred izbor da bira da li će sopstvena novčana sredstva trošiti na hranu ili na telefon.

"Oboje ne može. Dakle – da gladuje ako hoće da se čuje sa porodicom, a i to sve pod ograničenjima u vrsti hrane i uslovima poziva porodici", navela je Karadžić Jovičević.

Ona je ocijenila da to držanje u stalnoj životnoj ugroženosti i opasnosti nije ništa drugo nego sprovođenje namjere ubistva u kontinuiranim višestrukim pokušajima.

"Jasno je da su Radovanu u potpunosti uskraćena sva ljudska prava, pa i pravo na adekvatnu ishranu, medicinsku pomoć, kontakt sa porodicom, uskraćena su mu vjerska prava, pravo na kulturni život, pisanje i čitanje, pravo na rad na reviziji slučaja, i da ne nabrajam dalje. Krenete po spisku ljudskih prava i slobodno svako možete da precrtate", naglasila je Karadžić Jovičević.

Ona je napomenula da je lista "razloga" za kažnjavanje unutar zatvora predugačka, posebno zato što se "razlozi" izmišljaju i čuvaju u rezervi mjesecima, a zatim aktiviraju i sankcionišu bez objašenjenja, kako bi kažnjavanje bilo kontinuirano.

"Prema njihovim pravilima, za teška kršenja discipline nijedna kazna nije i ne može biti duža od četiri nedelje, a on je pod raznim kaznama više od tri godine, bez prekida, do danas", istakla je Karadžić Jovičević.

Ona je ocijenila da čak i otužni pokušaji svođenja novinarske priče na zabranu upotrebe laptopa ne mogu se banalizovati, jer se radi o kršenju prethodno odobrene upotrebe sopstvenog laptopa radi rada na dokumentima i pripremi revizije postupka.

"Time je, dakle, onemogućen da radi na slučaju, što svaki pravni sistem podrazumijeva i mora omogućiti. Pa čak i Haški tribunal", ocijenila je Karadžić Jovičević.

Ona je napomenula da su Tribunal, službe UN i Britanci više puta ispitivali finansijske mogućnosti da Radovan plati odbranu u slučaju pred Tribunalom, kao i u ovom slučaju pred britanskim sudom.

"S obzirom na to da su sami zaključili da on te mogućnosti nema, ostaje da vidimo da li postoje pravni sistem i ljudska prava u Britaniji, ili su u raspadu kao zatvorski, obrazovni, zdravstveni, policijski... bar prema izvještavanju svjetskih medija", dodala je Karadžić Jovičević.

Ona je dodala da je posebna priča zašto Republika Srpska i Srbija, pozivajući na rezolucije i međunarodno pravo, kao pravdoljubive zemlje, ne podignu svoj glas, kada svoj glas podiže sve više pojedinaca, stručnjaka i institucija širom svijeta, na osnovu analize činjenica i posljedica uticaja i manipulacija od moćnih pojedinaca iz sjene na rad Tribunala, UN, pojedinačnih funkcionera, državnika i vlada širom svijeta, a posebno manipulacija medija.

Ona je dodala da se u vrhu liste primjera nepravdi, friziranih "činjenica", ucjena i pritisaka nalazi srpski narod.

"Dok ćutimo, ne samo da odobravamo nego smo i saučesnici. U našem slučaju smo dodatno i žrtve koji efekte svog ćutanja i omču oko vrata mirno čekamo, samolišavajući se svake pravne i argumentovane borbe u nadi da će nas omča zaobići. Neće, kao što nije ni druge narode", zaključila je ekskluzivno za Srnu Karadžić Jovičević.

Srna saznaje iz pravosudnih izvora koji se bave presudom Karadžiću da, pošto je višestruko ugrožen, psihički i fizički maltretiran, bez medicinske pomoći, nije bilo druge mogućnosti nego da Karadžić tuži državu koja je napravila ugovor sa Tribunalom o izdržavanju kazne pod propisanim uslovima, a nemaju uslove niti su sposobni i zainteresovani da ih imaju.

"Velika Britanija je jednostavno zemlja koja je tražila i dobila Radovana kao trofej, kao nagradu za srbofobnu politiku i kako bi mogli da sakriju svoju ulogu u dešavanjima tokom rata", napomenuo je Srnin izvor.

Srnin izvor dodaje da Karadžić to ne može da finansira, pa "ostaje da se vidi da li postoji pravosudni sistem i zaštita ljudskih prava ili odobreni sistem dodatnog kažnjavanja već osuđenih ljudi".

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tuži britansku Vladu zbog nehumanog tretmana, objavio je britanski dnevnik "Mejl" i naveo da Karadžić potražuje 50.000 funti za kršenja ljudskih prava. On se sudu prošle sedmice obratio putem video-linka kako bi tužio britanskog ministra pravosuđa Šabanu Mahmud.

List je podsjetio da je Karadžić smješten u zatvor Albani na ostrvu Vajt gdje nakon što je osuđen u Haškom tribunalu, izdržava doživotnu kaznu.

Riječ je o zatvoru koji ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

U nekoliko navrata Karadžićeva kćerka Sonja ukazivala je na veoma teške uslove u kojima je njen otac i na njegovo teško zdravstveno stanje zbog toga što mu ne omogućavaju ljekarske preglede niti adekvatno liječenje. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.