Адвокат

Пуцар: БиХ треба да набави оригинални Дејтонски споразум да би се знало ко и шта треба да ради

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2024. 14:54

Миљкан Пуцар, адвокат в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, рекао је да нико не може да обустави оно што Народна скупштина или било који други парламент донесе, а поготово не Канцеларија ОХР-а.

Оно што одбрана од првог момента тврди јесте да су оптужени радили и понашали се у складу са Уставом и Законом, каже Пуцар.

"Данас је генерални секретар Народне скупштине потврдио да су они то радили, да је у Народној скупштини испоштована законска процедура, да Службени гласник, као јавна установа нема право, нити било ко има право да оно што донесе Народна скупштина, може да се обустави и да се не објави“, изјавио је Пуцар након суђења предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу.

Такође, додао је, веома је битна чињеница да у БиХ нема Бонских закључака који су објављени било гдје. 

„Према томе, ако желите да имате правну државу, ако желите да инсистирате на владавини права онда нешто мора да буде објављено у Службеном гласнику те земље, тако вам је у читавој Европи“, изјавио је Пуцар.

Он је рекао да је веома интересантно да Народна скупштина Републике Српске нема оригинални Дејтонски споразум. Тачно је да постоји неколико копија, али тачно се зна које земље имају оригинални Дејтонски споразум, каже адвокат. Он сматра да би БиХ требала да набави тај документ да би се знало ко, како и на који начин треба да ради.

„Свједок је потврдио да мејлови не могу да буду у правном промету, мејлови су информације а не оно што је обавезујуће за било кога. Судија је прихватила да прибави доказе које је одбрана другооптуженог тражила а то је да Канцеларија ОХР-а достави ове документе, да нам достави правилник и начине како такозване бонске закључке је неко прихватио, ко је то прихватио и да нам се достави енглеска верзија и овјерени превод сталног судског преводиоца у БиХ“, изјавио је Пуцар.

Нигдје у Анексу 10 не постоји улога високог представника или као ни то да Канцеларија ОХР може да утиче на парламенте у БиХ, појашњава Пуцар.

„Дакле, високи представник нема никакву улогу у доношењу закона, а нарочито не у стопирању закона коју је Народна скупштина Српске или Парламент БиХ донио, а поготово да мијења Кривични закон који је један од темељних прописа у свакој земљи“, изјавио је Пуцар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.