Pitanje rješavati prije izbora

Postojeći Izborni zakon je generator brojnih konflikata u BiH

  • Извор: АТВ
  • 22.05.2022. 19:24

Sadašnji Izborni zakon BiH stvara probleme, omogućava marginalizaciju hrvatskog naroda u BiH, odnosno svođenje njih na manjinu iako su u suštini konstitutivan narod. Samo je jedna od reakcija koje stižu iz Srpske i Srbije na zaključak sa sastanka političkih lidera u BiH sa predsjednikom evropskog savjeta Šarla Mišela da će se o Izbornom zakonu pregovarati tek nakon oktobarskih izbora. Nadu da će do izmjena doći, izgubio je i lider HDZ BiH.

U BiH je potrebno raditi na ključnim zakonima, pogotovo Izbornom, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Među akterima sazrijeva potreba uvažavanja specifičnosti unutrašnjeg uređenja BiH koje se moraju odraziti kroz ključne zakone, pa tako i Izborni. Potrebno je zadržati određeni optimizam, ali biti svjestan da jednoj strani u BiH odgovara zadržavanje postojećeg stanja, zbog čega i do sad nije bilo pomaka", izjavila je Snježana Novaković Bursać.

Mogu se oni dogovarati o tzv. strategijama, ali mora svima biti jasno da se i Republiku Srpsku pita, pa bez nas ne može ni doći do dogovora, kažu iz Predstavničkog doma. Nenad Stevandić smatra da je cilj Bakira Izetbegovića već godinama jasan, a to je da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva. 

"Mislim da su to sve manevarski potezi da se opravda rušenje Izbornog zakona i da se ostavi mogućnost da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva, a da se upetljaju i u izbor srpskog člana Predsjedništva, što je na kraju krajeva strategija SDA odavno. Zapadni centri prihvataju gaženje ljudskih i političkih prava. Smatraju politički analitičari. Evidentno je da je postojeći zakon generator brojnih konflikata u BiH", kaže Dragomir Anđelković", rekao je Nenad Stevandić, šef srpskog Kluba u PD PS BiH.

"On stvara probleme, omogućava marginalizaciju hrvatskog naroda u BiH, odnosno svođenje tog naroda na manjinu iako je po suštini konstitutivan", kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Trebalo bi prije izbora ovo pitanje rješavati, ali je evidentno da su zapadni centri moći koji toliko pričaju o demokratiji spremni da prihvate gaženje ljudskih, političkih i svih drugih prava onih koji im u datom trenutku nisu podobni.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel održao je u prethodna dva dana niz sastanaka sa političkim liderima u BiH. Između ostalog zaključeno je da će se o Izbornom zakonu pregovarati tek nakon izbora. 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок