Суђење

''Покушај да се Додику онемогући обављање институционалне и политичке обавезе''

  • Извор: АТВ
  • 29.08.2024. 19:31

Фарса и намјештаљка - суштина суђења Милораду Додику је да се предсједнику Републике Српске онемогући да обавља своје институционалне и политичке обавезе као предсједник Српске и лидер СНСД-а. Рочишта се заказују у галопном темпу, то је невиђено у пракси било ког суда у БиХ. Суђење Милораду Додику и Милошу Лукићу је суђење сваком човјеку у БиХ. Све су то поруке које из Српске стижу након јучерашњег рочишта. Чуло се и да је свему кумовао „малигни двојац“ – Шмит и Марфи.

"Уколико су урушене све норме, укључујући и законске, имате ситуацију да се ниједан човјек који живи у БиХ неће моћи осјећати сигурно", каже Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара.

"Оно што би једино требало бити да се прекине овај процес. Није срамота рећи да је неко погријешио или био заведен утицајем овог двојца малигног утицаја, да се извину Додику и институцијама Републике Српске и да се овај процес обустави. Овим предсједник Додик шаље јасну поруку да Република Српска нема цијену", каже Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара.

И у Суду БиХ се напокон чула објективна истина и снага правничке аргументације – то на свједочењу Јелене Пајић Баштинац. Марко Ромић каже да је све оно што је она изнијела истина – у БиХ немамо високог представника, ниједан високи представник и када је био именован у складу с Анексом 10 није имао законодавна овлаштења, те да потписивање указа не може да буде кривично дјело.

"Ја бих рекао да слушати колегиницу јуче је било као да слушате лекцију из уставног и међународног права која је потребна за судију, а поготово за тужиоце Тужилаштва БиХ, који су те лекције на факултету изгледа прескочили", каже Марко Ромић, савјетник Предсједника Републике Српске. 

Пред Судом се видјело колику подршку Додик има, оцјена је аналитичара. Драгана Делић каже да ово није оптужница против Милорада Додика, већ институција Српске и Републике уопште.

"Једно од можда најважнијих питања јесте зашто у септембру мјесецу имамо три рочишта, када септембар мјесец је мјесец који треба да буде предвиђен за предизборну кампању. Да ли на овај начин жели да се оспори рад Милораду Додику, а и његовој политичкој странци, односно СНСД-у?", каже Драгана Делић, аналитичар.

У поступку је прекршено готово све што се могло прекршити. То не чуди када су ту информације да је Тужилаштво БиХ било под притиском Амбасаде САД у БиХ и других међународних институција. То, категоричан је Милорад Додик, не ослобађа Тужилаштво БиХ обавезе да поступа у складу са правом и чињеницом.

Пратите нас и путем Вибера