Suđenje

''Pokušaj da se Dodiku onemogući obavljanje institucionalne i političke obaveze''

  • Izvor: ATV
  • 29.08.2024. 19:31

Farsa i namještaljka - suština suđenja Miloradu Dodiku je da se predsjedniku Republike Srpske onemogući da obavlja svoje institucionalne i političke obaveze kao predsjednik Srpske i lider SNSD-a. Ročišta se zakazuju u galopnom tempu, to je neviđeno u praksi bilo kog suda u BiH. Suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću je suđenje svakom čovjeku u BiH. Sve su to poruke koje iz Srpske stižu nakon jučerašnjeg ročišta. Čulo se i da je svemu kumovao „maligni dvojac“ – Šmit i Marfi.

"Ukoliko su urušene sve norme, uključujući i zakonske, imate situaciju da se nijedan čovjek koji živi u BiH neće moći osjećati sigurno", kaže Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

"Ono što bi jedino trebalo biti da se prekine ovaj proces. Nije sramota reći da je neko pogriješio ili bio zaveden uticajem ovog dvojca malignog uticaja, da se izvinu Dodiku i institucijama Republike Srpske i da se ovaj proces obustavi. Ovim predsjednik Dodik šalje jasnu poruku da Republika Srpska nema cijenu", kaže Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

I u Sudu BiH se napokon čula objektivna istina i snaga pravničke argumentacije – to na svjedočenju Jelene Pajić Baštinac. Marko Romić kaže da je sve ono što je ona iznijela istina – u BiH nemamo visokog predstavnika, nijedan visoki predstavnik i kada je bio imenovan u skladu s Aneksom 10 nije imao zakonodavna ovlaštenja, te da potpisivanje ukaza ne može da bude krivično djelo.

"Ja bih rekao da slušati koleginicu juče je bilo kao da slušate lekciju iz ustavnog i međunarodnog prava koja je potrebna za sudiju, a pogotovo za tužioce Tužilaštva BiH, koji su te lekcije na fakultetu izgleda preskočili", kaže Marko Romić, savjetnik Predsjednika Republike Srpske. 

Pred Sudom se vidjelo koliku podršku Dodik ima, ocjena je analitičara. Dragana Delić kaže da ovo nije optužnica protiv Milorada Dodika, već institucija Srpske i Republike uopšte.

"Jedno od možda najvažnijih pitanja jeste zašto u septembru mjesecu imamo tri ročišta, kada septembar mjesec je mjesec koji treba da bude predviđen za predizbornu kampanju. Da li na ovaj način želi da se ospori rad Miloradu Dodiku, a i njegovoj političkoj stranci, odnosno SNSD-u?", kaže Dragana Delić, analitičar.

U postupku je prekršeno gotovo sve što se moglo prekršiti. To ne čudi kada su tu informacije da je Tužilaštvo BiH bilo pod pritiskom Ambasade SAD u BiH i drugih međunarodnih institucija. To, kategoričan je Milorad Dodik, ne oslobađa Tužilaštvo BiH obaveze da postupa u skladu sa pravom i činjenicom.

Pratite nas i putem Vibera