Obuhvaćeno 11 lica

Podignuta optužnica u slučaju "Dobrovoljačka"

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2022. 19:15

Jedina ispravna odluka nakon podizanja optužnice u slučaju "Dobrovoljačka" je osuđujuća presuda. Ovo je samo jedna od poruka koja stiže iz Republike Srpske nakon što je potvrđeno da je podignuta optužnica za svirepi zločin Sarajevu maja 1992. Na spisku je 11 lica, među njima i tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Gajić. Učestvovali smo u istrazi i prikupljanju dokaza, pa ništa drugo osim optužnice nismo ni očekivali, kažu iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

"U tom smislu smo veoma zadovoljni obavljenim poslom, ulogom i načinom na koji je istragu vodio postupajući tužilac, to moram da naglasim, i imali smo veliko povjerenje da će doći do ovoga. Ono što ostaje kao nešto od čega uslovno rečeno strahujemo jeste kako će Sud da reaguje na optužnicu", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih civila.

Sasvim je jasno kako reaguju porodice ubijenih u Dobrovoljačkoj. Mnogi od njih skoro pa su izgubili nadu da će zločinci pred lice pravde.

Čekali su tri decenije, ova optužnica je makar tračak nade da će nešto biti riješeno. Dovoljno dokaza je prikupljeno kako bi se na kraju došlo do osuđujuće presude, međutim iz Republike Srpske se plaše prakse BiH pravosuđa po kojoj većina ovakvih stvari po bošnjake bude oslobađajuća.

U nizu loših vijesti, ovo je rijetka dobra koju možemo čuti iz Tužilaštva, kažu iz BORS-a.

"Ovo je trenutak da Sud BiH položi ispit, jedan veliki ispit, na način koji je pravedan i koji će unijeti barem malu dozu povjerenja u sudstvo", kaže Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Dočekali smo da se u Sarajevu barem podigne optužnica, nadamo se da će to ovaj put dovesti do zatvaranja slučaja i duge kazne za sve koji su činili zločine nad srpskim narodom, kažu poslanici iz Srpske.

"S obzirom da zadnjih par godina nema nekih posebnih presuda po pitanju žrtava srpske nacionalnosti, sve na šta smo mi skretali pažnju i ukazivali na zločine koji su se dešavali nad srpskim narodom, jednostavno se oslobode na sudovima BiH. Ja se nadam da će ovo ići u jednom drugom pravcu", izjavio je Milan Tubin, samostalni poslanik u NSRS.

Na osnovu ranijih iskustava sa pravosuđem BiH, neki strahuju da bi proces na kraju mogao da dovede do toga da oni koji se sumnjiče za zločin budu oslobođeni.

"Mi kao porodice žrtava ne vjerujemo u iskrene namjere Suda, čak štaviše mislimo da ponovo žele da naprave neku farsu. Mi smo nedavno bili ispred Suda BiH i pokazali svoj stav o njihovom radu, odnosno kako mi mislimo neradu", kaže Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Operacijom je rukovodio nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH. Upravo je protiv Ganića i još četiri osobe 2018. godine ponovo otvorena istraga zbog sumnje da je počinjen ratni zločin.

Drugog i trećeg maja 1992. u Dobrovoljačkoj su ubijena 42 pripadnika JNA, većinom Srba. Bili su u vojnom konvoju koji se, prema sporazumu i uz garanaciju tadašnjih mirovnih snaga, mirno povlačio iz Sarajeva.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)