Сарајево

Пљуште оптужбе за издају у ФБиХ

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2024. 19:30

Сијевају варнице измећу власти и опозиције у другом ентитету. Пљуште оптужбе за издају, са једне стране СДА и ДФ а са друге Тројка.

Смета политичком Сарајеву сарадња МУП-а Српске и Србије, посебно зато што је све по закону а све процедуре испоштоване. Споразум о сарадњи усвојен је још 2011. године. Озваничио је то својим потписом Жељко Комшић, а за је гласао и Бакир Изетбеговић.

Махао је пред камерама овим документом Елмедин Конаковић, привиђају се министру спољних послова скривени истражиоци из Србије, боји се, каже, да некоме не покуцају на врата, да не проводе истраге. Због тога ће, додаје, на наредној сједници Савјета министара тражити да се поменути споразум стави ван снаге.

Испоручен је, каже Конаковић, дио суверенитета полицијских агенција Србији и Хрватској. Међутим за то су му потребни гласови министара из Републике Српске.

"Покрећем иницијативу и тражим да се Савјет министара изјасни, само тако може. Само ако страна потписница, то је ово правно искуство са једне а незнање са друге стране. Чуди ме и тај Џаферовић је горе сједио и тај Гењац, то су људи од пера не знам како им је ово промакло", говори Конаковић.

Хвалио се Конаковић својим боравком у САД-у, лобирањем и настојањима да БиХ буде дио НАТО, без обзира на то што је Република Српска јасно рекла да у обзир долази само сарадња.

"Када бих могао бирати, бирао бих прво чланство у НАТО, а тек онда у ЕУ. Оно што БиХ нужно треба јесте тај сигурносни кишобран који гарантује и лијечи све оне Балканске ране ако их тако можемо назвати, сужава простор за било какву креацију тензија", каже он даље.

Зашто политичком Сарајеву толико смета сарадња Србије и Српске? Да је ово само предизборна игра политичара из другог ентитета, а не стварна опасност, како то они представљају, става су и представници Републике Српске у институцијама БиХ.

Кажу, Српска никада неће пристати на чланство у НАТО савезу, а Конаковићеву оцјену да је БиХ сарадњом полицијских органа изгубила суверенитет сматрају небулозном.

БиХ није изгубила суверенитет јер га нема пошто једна структура која долази из ФБиХ примарно имплементира жеље странаца порука је из Српске.

"Све активности које проводе институције Српске и Србије јесу у складу са Уставом и прије свега доприносе миру и стабилности и региону и доброј регионалној сарадњи и ја не знам коме то смета и зашто смета сарадња са Хрватском. Наш став је познат, ми нећемо подржати такве иницијативе. Република Српска никада неће прихватити било какве интеграције у НАТО. Више пута смо рекли, нас је НАТО бомбардовао, убијао", поручује Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара.

"Поручујем Дини Конаковићу који је један такав политички дилетант и комплексаш да неће он пријетњама и такозваним лобирањима наштетити нити угрозити Републику Српску. Он је један неискрени политички лажов који на нашим заједничким састанцима прича о будућности свих народа у БиХ а онда оде у Вашингтон и прича како треба да уђемо у НАТО, како су Срби геноцидаши и како је он тај који треба да буде лидер Муслимана. Он није ни до малог прста Бакиру Изетбеговићу сви његови комплекси управо одатле потичу", јасно поручује Сања Вулић , шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Засметали су политичком Сарајеву кадети Војске Србије, полицијска сарадња па и један хеликоптер који би помогао у гашењу пожара који букте у БиХ на све стране. Када је у питању одобрење за улазак хеликоптера МУП-а Србије који би помогао у гашењу пожара како у Српској тако и у другом етитету, Конаковић поручује да све што се наслања на војне и полицијске структуре није у надлежности његовог Министарства. Сматра он да су, како каже, авиони из БиХ спремни да помогну гдје год је то потребно.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм