Sarajevo

Pljušte optužbe za izdaju u FBiH

  • Izvor: ATV
  • 28.07.2024. 19:30

Sijevaju varnice izmeću vlasti i opozicije u drugom entitetu. Pljušte optužbe za izdaju, sa jedne strane SDA i DF a sa druge Trojka.

Smeta političkom Sarajevu saradnja MUP-a Srpske i Srbije, posebno zato što je sve po zakonu a sve procedure ispoštovane. Sporazum o saradnji usvojen je još 2011. godine. Ozvaničio je to svojim potpisom Željko Komšić, a za je glasao i Bakir Izetbegović.

Mahao je pred kamerama ovim dokumentom Еlmedin Konaković, priviđaju se ministru spoljnih poslova skriveni istražioci iz Srbije, boji se, kaže, da nekome ne pokucaju na vrata, da ne provode istrage. Zbog toga će, dodaje, na narednoj sjednici Savjeta ministara tražiti da se pomenuti sporazum stavi van snage.

Isporučen je, kaže Konaković, dio suvereniteta policijskih agencija Srbiji i Hrvatskoj. Međutim za to su mu potrebni glasovi ministara iz Republike Srpske.

"Pokrećem inicijativu i tražim da se Savjet ministara izjasni, samo tako može. Samo ako strana potpisnica, to je ovo pravno iskustvo sa jedne a neznanje sa druge strane. Čudi me i taj Džaferović je gore sjedio i taj Genjac, to su ljudi od pera ne znam kako im je ovo promaklo", govori Konaković.

Hvalio se Konaković svojim boravkom u SAD-u, lobiranjem i nastojanjima da BiH bude dio NATO, bez obzira na to što je Republika Srpska jasno rekla da u obzir dolazi samo saradnja.

"Kada bih mogao birati, birao bih prvo članstvo u NATO, a tek onda u ЕU. Ono što BiH nužno treba jeste taj sigurnosni kišobran koji garantuje i liječi sve one Balkanske rane ako ih tako možemo nazvati, sužava prostor za bilo kakvu kreaciju tenzija", kaže on dalje.

Zašto političkom Sarajevu toliko smeta saradnja Srbije i Srpske? Da je ovo samo predizborna igra političara iz drugog entiteta, a ne stvarna opasnost, kako to oni predstavljaju, stava su i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH.

Kažu, Srpska nikada neće pristati na članstvo u NATO savezu, a Konakovićevu ocjenu da je BiH saradnjom policijskih organa izgubila suverenitet smatraju nebuloznom.

BiH nije izgubila suverenitet jer ga nema pošto jedna struktura koja dolazi iz FBiH primarno implementira želje stranaca poruka je iz Srpske.

"Sve aktivnosti koje provode institucije Srpske i Srbije jesu u skladu sa Ustavom i prije svega doprinose miru i stabilnosti i regionu i dobroj regionalnoj saradnji i ja ne znam kome to smeta i zašto smeta saradnja sa Hrvatskom. Naš stav je poznat, mi nećemo podržati takve inicijative. Republika Srpska nikada neće prihvatiti bilo kakve integracije u NATO. Više puta smo rekli, nas je NATO bombardovao, ubijao", poručuje Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

"Poručujem Dini Konakoviću koji je jedan takav politički diletant i kompleksaš da neće on prijetnjama i takozvanim lobiranjima naštetiti niti ugroziti Republiku Srpsku. On je jedan neiskreni politički lažov koji na našim zajedničkim sastancima priča o budućnosti svih naroda u BiH a onda ode u Vašington i priča kako treba da uđemo u NATO, kako su Srbi genocidaši i kako je on taj koji treba da bude lider Muslimana. On nije ni do malog prsta Bakiru Izetbegoviću svi njegovi kompleksi upravo odatle potiču", jasno poručuje Sanja Vulić , šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zasmetali su političkom Sarajevu kadeti Vojske Srbije, policijska saradnja pa i jedan helikopter koji bi pomogao u gašenju požara koji bukte u BiH na sve strane. Kada je u pitanju odobrenje za ulazak helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju požara kako u Srpskoj tako i u drugom etitetu, Konaković poručuje da sve što se naslanja na vojne i policijske strukture nije u nadležnosti njegovog Ministarstva. Smatra on da su, kako kaže, avioni iz BiH spremni da pomognu gdje god je to potrebno.

Pratite nas i putem Vibera