АТВ имала увид у документе

План Зукана Хелеза да наоружава БиХ

  • Извор: АТВ
  • 17.09.2023. 19:02

Зукан Хелез има план да наоружава БиХ. У документима у које је АТВ имала увид стоји да у те сврхе из буџета БиХ, тражи више од милијарду марака. У односу на основни буџет Министарства одбране у Савјету министара БиХ то је неколико пута више.

За шта ће министру одбране у Савјету министара  БиХ оружје и и опрема у вриједности од скоро 70 милиона марака, то нико не зна. Питање је и зашто би у оклопна возила уложио чак скоро 150 милиона марака. У повјериљивим документима стоји да је на основни буџет Минстарства одбране уписан и анекс са трошковима који се односе углавном на наружање. 

"Колега Хелез има право на своје жеље, али оно што ја сматрам је да БиХ апослутно нико не пријети. Тако да апсолутно не видим потребу да се БиХ додатно наоружава. Све што се тиче модернизације и сличних ствари, увезано за министарство одбране, то је садржано у Анкеисма основног буџетског захтјева. Свакако да је то списак лијепих жеља. Тако да са сигурнишћу већ сада можемо рећи да ће буџет министарства за 2024. годину највјероватније бити око 394 милиона км", рекао је Александар Гогановић, замјеник министра одбране у СМ БиХ.

Хелез, иначе познат по својим ставовима против руководства Српске, има план да модернизује против-оклопне системе и да то плати преко 20 милиона. За модерније артиљеријско наоружање и опрему би да издвоји скоро исто толико. Из Републике Српске Хелезу поручују да БиХ треба да се разоружава, а не наоружава. 

"БиХ не треба ново наоуражње. Те капацитете треба смањивати. Управо зато да би се одржали стабилност и мир у БиХ. А што се тиче могућности да се то одбри А што се тиче могућности да се то одбри она је врло мала. Управо зато што то пролази кроз фискални савјет БиХ у којем сједе и представници Републике Српске", рекао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НСРС.

Трошио би Хелез из буџета БиХ новац и за нуклеарно билошко хемијску одбрану. Многи у томе виде политиканство и додворавање бошњацима. Ако и помишња на сукобе у БиХ, то му неће проћи. 

"Ја мислим да је то полтиканство. То је моје лично мишљење, јер сматрам да на овим просторима барем што се тиче наше стране а мислим и са других, да има још паметних људи, трезвених људи. И да до тога апослутно не може да дође. Али пазите, опрез никада није на одмет", рекао је Горан Рогић, предсједник предсједништва БОРС-а.

И још много тога је на листи жеља Зукана Хелеза, али тешко да ће ишта од тога проћи. Јер за све су потребни и гласови из Републике Српске. Једино ко у БиХ призива сукобе, и то помињући којекакве планове Б, је Зукан Хелез. Уз то је већ осуђиван за тучу у кафани и давање лажних исказа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: