ATV imala uvid u dokumente

Plan Zukana Heleza da naoružava BiH

  • Izvor: ATV
  • 17.09.2023. 19:02

Zukan Helez ima plan da naoružava BiH. U dokumentima u koje je ATV imala uvid stoji da u te svrhe iz budžeta BiH, traži više od milijardu maraka. U odnosu na osnovni budžet Ministarstva odbrane u Savjetu ministara BiH to je nekoliko puta više.

Za šta će ministru odbrane u Savjetu ministara  BiH oružje i i oprema u vrijednosti od skoro 70 miliona maraka, to niko ne zna. Pitanje je i zašto bi u oklopna vozila uložio čak skoro 150 miliona maraka. U povjeriljivim dokumentima stoji da je na osnovni budžet Minstarstva odbrane upisan i aneks sa troškovima koji se odnose uglavnom na naružanje. 

"Kolega Helez ima pravo na svoje želje, ali ono što ja smatram je da BiH aposlutno niko ne prijeti. Tako da apsolutno ne vidim potrebu da se BiH dodatno naoružava. Sve što se tiče modernizacije i sličnih stvari, uvezano za ministarstvo odbrane, to je sadržano u Ankeisma osnovnog budžetskog zahtjeva. Svakako da je to spisak lijepih želja. Tako da sa sigurnišću već sada možemo reći da će budžet ministarstva za 2024. godinu najvjerovatnije biti oko 394 miliona km", rekao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane u SM BiH.

Helez, inače poznat po svojim stavovima protiv rukovodstva Srpske, ima plan da modernizuje protiv-oklopne sisteme i da to plati preko 20 miliona. Za modernije artiljerijsko naoružanje i opremu bi da izdvoji skoro isto toliko. Iz Republike Srpske Helezu poručuju da BiH treba da se razoružava, a ne naoružava. 

"BiH ne treba novo naouražnje. Te kapacitete treba smanjivati. Upravo zato da bi se održali stabilnost i mir u BiH. A što se tiče mogućnosti da se to odbri A što se tiče mogućnosti da se to odbri ona je vrlo mala. Upravo zato što to prolazi kroz fiskalni savjet BiH u kojem sjede i predstavnici Republike Srpske", rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Trošio bi Helez iz budžeta BiH novac i za nuklearno biloško hemijsku odbranu. Mnogi u tome vide politikanstvo i dodvoravanje bošnjacima. Ako i pomišnja na sukobe u BiH, to mu neće proći. 

"Ja mislim da je to poltikanstvo. To je moje lično mišljenje, jer smatram da na ovim prostorima barem što se tiče naše strane a mislim i sa drugih, da ima još pametnih ljudi, trezvenih ljudi. I da do toga aposlutno ne može da dođe. Ali pazite, oprez nikada nije na odmet", rekao je Goran Rogić, predsjednik predsjedništva BORS-a.

I još mnogo toga je na listi želja Zukana Heleza, ali teško da će išta od toga proći. Jer za sve su potrebni i glasovi iz Republike Srpske. Jedino ko u BiH priziva sukobe, i to pominjući kojekakve planove B, je Zukan Helez. Uz to je već osuđivan za tuču u kafani i davanje lažnih iskaza.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: