Члан адвокатског тима

Петронијевић: У процесу против предсједника Српске креће ''распакивање'' Шмита

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2024. 10:33

Члан адвокатског тима предсједника Републике Српске Горан Петронијевић најавио је да пред Судом БиХ слиједи "распакивање" Кристијана Шмита и да се нада да ће до краја ове године о његовом статусу расправљати и Савјет безбједности УН.

Петронијевић је истакао да је у јавности отворено питање међународно-правног статуса Шмита и да више не постоји ниједна дилема да он крши међународно право и да то води ка кривичној одговорности, јер то ради свјесно.

- Таква врста кршења међународног права мора да се нађе на сједници Савјета безбједности УН - рекао је за Вечерње новости Петронијевић, који је дио адвокатског тима предсједника Републике Српске Милорада Додика, коме се у Сарајеву суди за наводно непоштовање Шмитових одлука.

Он је навео да ће на сљедећем, али и на свим осталим рочиштима у процесу против предсједника Републике Српске пред Судом БиХ у Сарајеву бити презентовани докази да Шмит није изабран по предвиђеној процедури и да ће кроз изношење доказа бити објашњено да Шмит не може да намеће законе, што упорно ради.

Према процедурама, законе доноси парламент БиХ, а Шмит има такозвана бонска овлаштења, којима може да пријети санкцијама, уцјењује политичаре да донесу одређене прописе, али не може да напише закон и објави га на својој интернет страници и очекује примјену.

Петронијевић је рекао да је "распакивање" постало ноћна мора за Шмита, Тужилаштво, Суд БиХ и америчког амбасадора у Сарајеву Мајкла Марфија.

Указао је да је суђење Додику довело до тога да и цијела међународна заједница сада прича о нелегалним потезима нелегалног и нелегитимног високог представника.

Он је рекао да ће се, због свих нелегитимних потеза Шмита, њиме позабавити и Њемачка, јер се све чешће из ове земље распитују о његовој дјеловању јер и тамо виде да је ријеч о кршењу међународног права

Такође је указао и да се Суд и Тужилаштво БиХ, кад год се на рочишту помене Шмит, склупчају као јеж.

- Овај процес је апсолутна грешка и убеђен сам да би Шмит и разни његови сателити, попут правосуђа БиХ и америчке Амбасаде сада највише вољели да до њега није ни дошло - оцијенио је Петронијевић и додао Суд БиХ толико жели да заштити Шмита да себи "забија аутоголове на сваким рочишту".

Подсјетио је да је судија Сена Узуновић на посљедњем рочишту злоупотријебила документ Министарства спољних послова, који је стигао у суд "испод жита", а не званично, гдје ово министарство даје легитимитет Шмиту, чиме преузима ингеренције Савјета безбједности УН.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?