Član advokatskog tima

Petronijević: U procesu protiv predsjednika Srpske kreće ''raspakivanje'' Šmita

  • Izvor: SRNA
  • 22.07.2024. 10:33

Član advokatskog tima predsjednika Republike Srpske Goran Petronijević najavio je da pred Sudom BiH slijedi "raspakivanje" Kristijana Šmita i da se nada da će do kraja ove godine o njegovom statusu raspravljati i Savjet bezbjednosti UN.

Petronijević je istakao da je u javnosti otvoreno pitanje međunarodno-pravnog statusa Šmita i da više ne postoji nijedna dilema da on krši međunarodno pravo i da to vodi ka krivičnoj odgovornosti, jer to radi svjesno.

- Takva vrsta kršenja međunarodnog prava mora da se nađe na sjednici Savjeta bezbjednosti UN - rekao je za Večernje novosti Petronijević, koji je dio advokatskog tima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome se u Sarajevu sudi za navodno nepoštovanje Šmitovih odluka.

On je naveo da će na sljedećem, ali i na svim ostalim ročištima u procesu protiv predsjednika Republike Srpske pred Sudom BiH u Sarajevu biti prezentovani dokazi da Šmit nije izabran po predviđenoj proceduri i da će kroz iznošenje dokaza biti objašnjeno da Šmit ne može da nameće zakone, što uporno radi.

Prema procedurama, zakone donosi parlament BiH, a Šmit ima takozvana bonska ovlaštenja, kojima može da prijeti sankcijama, ucjenjuje političare da donesu određene propise, ali ne može da napiše zakon i objavi ga na svojoj internet stranici i očekuje primjenu.

Petronijević je rekao da je "raspakivanje" postalo noćna mora za Šmita, Tužilaštvo, Sud BiH i američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija.

Ukazao je da je suđenje Dodiku dovelo do toga da i cijela međunarodna zajednica sada priča o nelegalnim potezima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika.

On je rekao da će se, zbog svih nelegitimnih poteza Šmita, njime pozabaviti i Njemačka, jer se sve češće iz ove zemlje raspituju o njegovoj djelovanju jer i tamo vide da je riječ o kršenju međunarodnog prava

Takođe je ukazao i da se Sud i Tužilaštvo BiH, kad god se na ročištu pomene Šmit, sklupčaju kao jež.

- Ovaj proces je apsolutna greška i ubeđen sam da bi Šmit i razni njegovi sateliti, poput pravosuđa BiH i američke Ambasade sada najviše voljeli da do njega nije ni došlo - ocijenio je Petronijević i dodao Sud BiH toliko želi da zaštiti Šmita da sebi "zabija autogolove na svakim ročištu".

Podsjetio je da je sudija Sena Uzunović na posljednjem ročištu zloupotrijebila dokument Ministarstva spoljnih poslova, koji je stigao u sud "ispod žita", a ne zvanično, gdje ovo ministarstvo daje legitimitet Šmitu, čime preuzima ingerencije Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Crna Guja (12+) (R)

    ''Serija: Crna Guja (12+) (R)

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica