Генерални секретар предсједника Републике Српске

Пајић Баштинац: Одлука Суда БиХ о делегату у Дому народа је скривена

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2024. 20:59

Генерални секретар предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац каже да је одлуку Суда БиХ о делегату у Дому народа скривена и да је СНСД оштећен.

"Сви поступци који су важни за Српску, а штетни за њу, у Суду БиХ су експресни. Вољела бих да си у остали судски поступци који се воде пред Судом БиХ овако ефикасни и експресни, као што су поступци против предсједника Српске и господина Лукића, као што је овај поступак на штету Републике Српске и делегата који је воља народа, посредно кроз Народну скупштину изабран. Тај исти Суд БиХ је у два наврата утврдио да ЦИК нема овлашћења да утврђује да ли је неки гласачки листић ваљан или не, него је њено овлашћење у домену да провјери да ли је поступак спроведен у складу са законом. Ако није, њено овлашћење је да га врати НСРС која једина има овлашћење да изабере пет делегата из Српске у Дом народа ПС БиХ. Ако утврди да је тај поступак спроведен у складу са законом, да потврди резултате како их је утврдила НСРС, односно Комисија за именовање која је овом конкретном случају замјењује бирачки одбор", каже Пајић Баштинац.

Она подсјећа да је ЦИК одбијала да поступи по упутама Суда у првом дијелу поступка који је ишао у корист СНСД-а.

"Тако су кршили обавезе које су им прописане процесним и материјалним законима. Сада су једва дочекали пресуду на штету СНСД-а, а то је узроковано одлуком Уставног суда БиХ који је одлучујући о апелацији ПДП-а утврдио да је дошло до процесних недостатака у самом поступку. Уставни суд када је укинуо рјешења Суда БиХ којим је одбијена претходна жалба ПДП-а рекао је да је суд дужан да употпуни поступак, у смислу да се ПДП-у омогући да учествује у поступку и да му се доставе жалбе СНСД-а на изјашњење јер како то није учињено, њима су повријеђена изборна права и право на правни лијек. Суд БиХ одлучујући по одлуци Уставног суда БиХ доноси рјешење које нико у Српској није видио. Рјешење којим је поништена одлука ЦИК-а није уручено ниједној страни у поступку", каже Пајић Баштинац.

Они нису смјели ући у извршење такве одлуке Суда БиХ док се странама у поступку таква одлука не достави, јасна је Пајић Баштинац.

"Ми је никада нисмо видјели. Ни СНСД, ни Сњежана Новаковић Бурсаћ нити Ранка Перић Ромић као предлагач те кандидатске листе. На најгрубљи начин су повријеђена изборна права СНСД-у. Зашто мислим да је скривена? Претходне двије одлуке Суда БиХ по нашим жалбама суд није оспорио утврђено чињенично стање из НСРС. Напротив, у посљедњој одлуци је у тачки 2. наложио ЦИК да утврди резултате онако како их је утврдила НСРС. Сада Суд том одлуком коју нико није видио мијења свој став. Иако Уставни суд исто тако не доводи у питање утврђено чињенично стање, него само налаже да се исправе процесни недостаци. Умјесто да их исправимо, поново се крше процесни недостаци на штету СНСД-а, предлагача Ранке Перић Ромић и госпође Новаковић Бурсаћ на чију штету је донесена одлука", каже Пајић Баштинац.

Она је поручила да није испоштована одлука Уставног суда.

"Када узмемо став Уставног суда БиХ ако ћемо га примјењивати, није испоштована одлука Уставног суда. Ниједна жалба није достављена нама на изјашњење, никада нисмо видјели жалбу ПДП-а на коју смо били обавезни да се изјаснимо. Нису испоштована правила поступка и није испоштована одлука Уставног суда. Ако узмемо да је Шмит мијењао Кривични закон, да је између осталог мијењао и одредбу да је кривично дјело неизвршавање одлука Суда, па је проширио и рекао и одлуке Уставног суда. Да је на организациони одбор за 9. јануар управо кривичне пријаве поднесене јер није испоштована одлука Уставног суда, ни у овом случају није испоштована одлука Уставног суда. Апелујем на Тужилаштво јер има сазнања из јавност, да спроведу истрагу у овом случају", каже Пајић Баштинац.

Она истиче да друга одлука којом се одбија жалба СНСД-а на утврђивање резултата посредних избора, Суд БиХ није образложио ниједан жалбени налог, а на то је обавезан.

"Они су се у свом образложењу позивали на међународну праксу. То је недопустиво. Сви органи у БиХ који су задужени да штите и физичка и правна лица, у овом случају су све то прекршили. Данас свједочимо како се руше институције БиХ и руши се БиХ. Она не може опстати ако ће овако радити органи и судови", каже Пајић Баштинац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм