Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske

Pajić Baštinac: Odluka Suda BiH o delegatu u Domu naroda je skrivena

  • Izvor: ATV
  • 11.07.2024. 20:59

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac kaže da je odluku Suda BiH o delegatu u Domu naroda skrivena i da je SNSD oštećen.

"Svi postupci koji su važni za Srpsku, a štetni za nju, u Sudu BiH su ekspresni. Voljela bih da si u ostali sudski postupci koji se vode pred Sudom BiH ovako efikasni i ekspresni, kao što su postupci protiv predsjednika Srpske i gospodina Lukića, kao što je ovaj postupak na štetu Republike Srpske i delegata koji je volja naroda, posredno kroz Narodnu skupštinu izabran. Taj isti Sud BiH je u dva navrata utvrdio da CIK nema ovlašćenja da utvrđuje da li je neki glasački listić valjan ili ne, nego je njeno ovlašćenje u domenu da provjeri da li je postupak sproveden u skladu sa zakonom. Ako nije, njeno ovlašćenje je da ga vrati NSRS koja jedina ima ovlašćenje da izabere pet delegata iz Srpske u Dom naroda PS BiH. Ako utvrdi da je taj postupak sproveden u skladu sa zakonom, da potvrdi rezultate kako ih je utvrdila NSRS, odnosno Komisija za imenovanje koja je ovom konkretnom slučaju zamjenjuje birački odbor", kaže Pajić Baštinac.

Ona podsjeća da je CIK odbijala da postupi po uputama Suda u prvom dijelu postupka koji je išao u korist SNSD-a.

"Tako su kršili obaveze koje su im propisane procesnim i materijalnim zakonima. Sada su jedva dočekali presudu na štetu SNSD-a, a to je uzrokovano odlukom Ustavnog suda BiH koji je odlučujući o apelaciji PDP-a utvrdio da je došlo do procesnih nedostataka u samom postupku. Ustavni sud kada je ukinuo rješenja Suda BiH kojim je odbijena prethodna žalba PDP-a rekao je da je sud dužan da upotpuni postupak, u smislu da se PDP-u omogući da učestvuje u postupku i da mu se dostave žalbe SNSD-a na izjašnjenje jer kako to nije učinjeno, njima su povrijeđena izborna prava i pravo na pravni lijek. Sud BiH odlučujući po odluci Ustavnog suda BiH donosi rješenje koje niko u Srpskoj nije vidio. Rješenje kojim je poništena odluka CIK-a nije uručeno nijednoj strani u postupku", kaže Pajić Baštinac.

Oni nisu smjeli ući u izvršenje takve odluke Suda BiH dok se stranama u postupku takva odluka ne dostavi, jasna je Pajić Baštinac.

"Mi je nikada nismo vidjeli. Ni SNSD, ni Snježana Novaković Bursać niti Ranka Perić Romić kao predlagač te kandidatske liste. Na najgrublji način su povrijeđena izborna prava SNSD-u. Zašto mislim da je skrivena? Prethodne dvije odluke Suda BiH po našim žalbama sud nije osporio utvrđeno činjenično stanje iz NSRS. Naprotiv, u posljednjoj odluci je u tački 2. naložio CIK da utvrdi rezultate onako kako ih je utvrdila NSRS. Sada Sud tom odlukom koju niko nije vidio mijenja svoj stav. Iako Ustavni sud isto tako ne dovodi u pitanje utvrđeno činjenično stanje, nego samo nalaže da se isprave procesni nedostaci. Umjesto da ih ispravimo, ponovo se krše procesni nedostaci na štetu SNSD-a, predlagača Ranke Perić Romić i gospođe Novaković Bursać na čiju štetu je donesena odluka", kaže Pajić Baštinac.

Ona je poručila da nije ispoštovana odluka Ustavnog suda.

"Kada uzmemo stav Ustavnog suda BiH ako ćemo ga primjenjivati, nije ispoštovana odluka Ustavnog suda. Nijedna žalba nije dostavljena nama na izjašnjenje, nikada nismo vidjeli žalbu PDP-a na koju smo bili obavezni da se izjasnimo. Nisu ispoštovana pravila postupka i nije ispoštovana odluka Ustavnog suda. Ako uzmemo da je Šmit mijenjao Krivični zakon, da je između ostalog mijenjao i odredbu da je krivično djelo neizvršavanje odluka Suda, pa je proširio i rekao i odluke Ustavnog suda. Da je na organizacioni odbor za 9. januar upravo krivične prijave podnesene jer nije ispoštovana odluka Ustavnog suda, ni u ovom slučaju nije ispoštovana odluka Ustavnog suda. Apelujem na Tužilaštvo jer ima saznanja iz javnost, da sprovedu istragu u ovom slučaju", kaže Pajić Baštinac.

Ona ističe da druga odluka kojom se odbija žalba SNSD-a na utvrđivanje rezultata posrednih izbora, Sud BiH nije obrazložio nijedan žalbeni nalog, a na to je obavezan.

"Oni su se u svom obrazloženju pozivali na međunarodnu praksu. To je nedopustivo. Svi organi u BiH koji su zaduženi da štite i fizička i pravna lica, u ovom slučaju su sve to prekršili. Danas svjedočimo kako se ruše institucije BiH i ruši se BiH. Ona ne može opstati ako će ovako raditi organi i sudovi", kaže Pajić Baštinac.

Pratite nas i putem Vibera