Суд БиХ

Ослобађајућа пресуда Паравцу, Бјелошевићу и Савићу за ратни злочин

  • Извор: СРНА
  • 06.08.2024. 13:15

Суд БиХ данас је донио првостепену пресуду којом су Борислав Паравац, Андрија Бјелошевић и Милан Савић ослобођени оптужнице за злочин против човјечности јер Тужилаштво није доказало ван разумне сумње да су учествовали и дјеловали у удруженом злочиначком подухвату.

Трочлано Судско вијеће које чине Даворин Јукић, Минка Крехо и Дарко Самарџић констатовало је на данашњем изрицању пресуде да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало наводе из оптужнице.

У року од 15 дана стране у поступку имају право жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.

У овом предмету Паравац, Бјелошевић и Савић пресудом су ослобођени оптужбе за убиства, незаконита затварања бошњачких и хрватских цивила, присилне нестанке, физичко злостављање, мучење, пљачкање и уништавање вјерских објеката.

Поднесен извјештај против припадника тзв. Армије БиХ, осумњичен за силовања у логору

Поднесен извјештај против припадника тзв. Армије БиХ, осумњичен за силовања у логору

Паравац и Бјелошевић ослобођени су оптужби за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Од оптужених је само Бјелошевић присуствовао изрицању првостепене пресуде.

Рочишту нису присуствовали ни адвокати због штрајка који су почели 1. августа, док су неки од њих били присутни у дијелу за посјетиоце, али након данашњег рочишта нису жељели давати изјаве новинарима.

Паравац је оптужен у својству предсједника Кризног штаба у Добоју, а Бјелошевић и Савић као начелник и замјеник начелника добојског Центра јавне безбједности.

Бањалука: Дошао у полицију да поднесе пријаву па правио хаос у станици

Бањалука: Дошао у полицију да поднесе пријаву па правио хаос у станици

У овом предмету раније је био оптужен и Милан Нинковић, некадашњи члан Кризног штаба у Добоју, али је поступак против њега раздвојен због болести.

Суђење је почело у априлу 2016. године.

"Вијеће је анализирало питање удруженог злочиначког подухвата, да ли су оптужена лица учествовала и да ли су им заједнички циљ и намјера били да учествују у томе, јер се постојање удруженог злочиначког подухвата мора доказати ван разумне сумње, а Вијеће не налази довољно упоришта да би се донијела осуђујућа пресуда", рекла је у име Судског вијећа Минка Крехо.

Она је додала да оптужницом није јасно одређено која кривична дјела су починили и да се улога оптужених базира само на функцијама које су вршили.

Подигнута оптужница за ратни злочин над Србима у Јошаници: ''Правосуђе касни 30 година''

Подигнута оптужница за ратни злочин над Србима у Јошаници: ''Правосуђе касни 30 година''

"На основу доказа није се могло извести да је Паравац имао везе и да је имао одлучујућу улогу у вршењу кривичних дјела. Паравац се нигдје не помиње као директан извршилац кривичних дјела, нити да је на било који начин повезан са тим дјелима, као ни Бјелошевић, нити да су имали задатак у спровођењу заједничког циља удруженог злочиначког подухвата", појаснила је Крехова.

Она је истакла да Вијеће није могло утврдити постојање заједничког плана и циља убистава и уништавања бошњачког и хрватског народа.

"Није доказано ван разумне сумње да су учествовали у заједничком плану, није доказано да су дјеловали у заједничком удруженом злочиначком подухвату", нагласила је Крехова.

Крехова је навела да се у случају оптужнице против Савића није могло утврдити да је оптужени у вези са почињеним злочинима у Добоју и Теслићу и стога је Судско вијеће донијело ослобађајућу пресуду.

"Узуновићка да се позабави ратним злочинима над Србима"

Паравац, који је након рата остао високи званичник СДС-а и као његов члан 2003. године именован за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, након што је оставку на ту функцију поднио Мирко Шаровић, данас је ослобођен оптужби које му је на терет ставило Тужилаштво БиХ.

У оптужници је наведено да је на почетку рата у БиХ 1992. године Паравац био на челу Кризног штаба Српске општине Добој, који је успоставио СДС.

Тужилаштво је тврдило да су оптужени, у оквиру широког и системског напада, као учесници удруженог злочиначког подухвата извршили прогон бошњачког и хрватског становништва општина Добој и Теслић, и то убиствима, присилним пресељењем становништва, затварањем или другим тешким одузимањем тјелесне слободе супротно основним правилима међународног права.

У оптужници је наведено, такође, да су особе подвргавали мучењу, те убијали и наносили тешке тјелесне повреде цивилима и присиљавали их на принудни рад, пљачкали имовину и уништавали културне, вјерске и историјске споменике, као и установе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)