Sud BiH

Oslobađajuća presuda Paravcu, Bjeloševiću i Saviću za ratni zločin

  • Izvor: SRNA
  • 06.08.2024. 13:15

Sud BiH danas je donio prvostepenu presudu kojom su Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić oslobođeni optužnice za zločin protiv čovječnosti jer Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da su učestvovali i djelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tročlano Sudsko vijeće koje čine Davorin Jukić, Minka Kreho i Darko Samardžić konstatovalo je na današnjem izricanju presude da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo navode iz optužnice.

U roku od 15 dana strane u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

U ovom predmetu Paravac, Bjelošević i Savić presudom su oslobođeni optužbe za ubistva, nezakonita zatvaranja bošnjačkih i hrvatskih civila, prisilne nestanke, fizičko zlostavljanje, mučenje, pljačkanje i uništavanje vjerskih objekata.

Podnesen izvještaj protiv pripadnika tzv. Armije BiH, osumnjičen za silovanja u logoru

Podnesen izvještaj protiv pripadnika tzv. Armije BiH, osumnjičen za silovanja u logoru

Paravac i Bjelošević oslobođeni su optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Od optuženih je samo Bjelošević prisustvovao izricanju prvostepene presude.

Ročištu nisu prisustvovali ni advokati zbog štrajka koji su počeli 1. avgusta, dok su neki od njih bili prisutni u dijelu za posjetioce, ali nakon današnjeg ročišta nisu željeli davati izjave novinarima.

Paravac je optužen u svojstvu predsjednika Kriznog štaba u Doboju, a Bjelošević i Savić kao načelnik i zamjenik načelnika dobojskog Centra javne bezbjednosti.

Banjaluka: Došao u policiju da podnese prijavu pa pravio haos u stanici

Banjaluka: Došao u policiju da podnese prijavu pa pravio haos u stanici

U ovom predmetu ranije je bio optužen i Milan Ninković, nekadašnji član Kriznog štaba u Doboju, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti.

Suđenje je počelo u aprilu 2016. godine.

"Vijeće je analiziralo pitanje udruženog zločinačkog poduhvata, da li su optužena lica učestvovala i da li su im zajednički cilj i namjera bili da učestvuju u tome, jer se postojanje udruženog zločinačkog poduhvata mora dokazati van razumne sumnje, a Vijeće ne nalazi dovoljno uporišta da bi se donijela osuđujuća presuda", rekla je u ime Sudskog vijeća Minka Kreho.

Ona je dodala da optužnicom nije jasno određeno koja krivična djela su počinili i da se uloga optuženih bazira samo na funkcijama koje su vršili.

Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Jošanici: ''Pravosuđe kasni 30 godina''

Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Jošanici: ''Pravosuđe kasni 30 godina''

"Na osnovu dokaza nije se moglo izvesti da je Paravac imao veze i da je imao odlučujuću ulogu u vršenju krivičnih djela. Paravac se nigdje ne pominje kao direktan izvršilac krivičnih djela, niti da je na bilo koji način povezan sa tim djelima, kao ni Bjelošević, niti da su imali zadatak u sprovođenju zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata", pojasnila je Krehova.

Ona je istakla da Vijeće nije moglo utvrditi postojanje zajedničkog plana i cilja ubistava i uništavanja bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Nije dokazano van razumne sumnje da su učestvovali u zajedničkom planu, nije dokazano da su djelovali u zajedničkom udruženom zločinačkom poduhvatu", naglasila je Krehova.

Krehova je navela da se u slučaju optužnice protiv Savića nije moglo utvrditi da je optuženi u vezi sa počinjenim zločinima u Doboju i Tesliću i stoga je Sudsko vijeće donijelo oslobađajuću presudu.

"Uzunovićka da se pozabavi ratnim zločinima nad Srbima"

Paravac, koji je nakon rata ostao visoki zvaničnik SDS-a i kao njegov član 2003. godine imenovan za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Mirko Šarović, danas je oslobođen optužbi koje mu je na teret stavilo Tužilaštvo BiH.

U optužnici je navedeno da je na početku rata u BiH 1992. godine Paravac bio na čelu Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, koji je uspostavio SDS.

Tužilaštvo je tvrdilo da su optuženi, u okviru širokog i sistemskog napada, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opština Doboj i Teslić, i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

U optužnici je navedeno, takođe, da su osobe podvrgavali mučenju, te ubijali i nanosili teške tjelesne povrede civilima i prisiljavali ih na prinudni rad, pljačkali imovinu i uništavali kulturne, vjerske i istorijske spomenike, kao i ustanove.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)