Sastanak vladajuće koalicije

Opšti izbori u BIH biće provedeni u složenim okolnostima

  • Извор: АТВ
  • 04.05.2022. 19:10

Izbori su raspisani u teškoj situaciji i sumnjamo da je CIK BIH podređen političkim interesima muslimana u Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice, kažu iz vladajuće koalicije u Srpskoj. Iz SNSD-a napominju da je CIK osporavan, jer izbor njegovih članova nije zakonit.

“CIK očigledno pokušava da bude na jednoj strani a da se svi učesnici političkog procesa prema tome ravnaju onako kako oni očekuju da se to desi. Dakle, nema ozbiljne zemlje na svijetu u kojoj učesnici političkog života, pogotovo  izbora ne usaglašavaju standarde vezane za izbore. Sada imamo situaciju da je tu ulogu preuzeo CIK”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

“Pored svih tih devijacija koje stalno gledamo u BiH, mi smo za ove izbore spremni i spremni smo da odnesemo izbornu pobjedu”, izjavila je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Nakon sastanka članova stranaka vladajuće koalicije stiže i podsjetnik na nedavnu izjavu Bakira Izetegovića da ovi izbori treba da pokažu da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta treba da radi "60 odsto `bosanskih patriota`, te istakao da je to direktan udar na Dejtonski sporazum a da na to nema nikakve reakcije. Moramo da sumnjamo u namjere ove spekulativne Centralne izborne komisije", kaže je Dodik. Slične poruke iz NDP-a o Socijalističke partije.  CIK internim aktima modelira Izborni zakon BiH, što nije u njihovoj nadležnosti. 

“To samo potvrđuje da je daleko više aktera od samo članova CIK-a i nihovih političkih mentora uključeno u proces modelacije izbornih rezultata. Iako smo toga svjesni nemamo razloga za neku specijalnu brigu”, kaže Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

“Ne mogu to činiti mimo onoga što je definisano Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom”, istakao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

BiH je definisana na etničkim principima kroz Dejtonski mirovni sporazum i taj bazni princip niko ne može mijenjati, kažu koalicioni partneri. To svi trebaju poštovati bez obzira da li im je taj princip prihvatljiv ili ne. 

“Pred Republikom Srpskom su bile teške odluke, ali su i u budućnosti teške odluke i do sada je ova koalicija uspijevala iznijeti te odluke, kroz koje iznosimo jednostavno život u Republici Srpskoj, koji znači opstanak i našeg naroda i Srpske, a to ćemo činiti i u narednom period”, rekao je Darko Banjac, predsjednik NPS-a.

“Mi svoje međusobne odnose podređujemo sutrašnjim izborima i nemamo problema da ti izbori budu u dogovorenom terminu. Mi se njih ne plašimo, čak šta više smatramo se jedinima koji mogu ozbiljno sa njima da se bave i da pobijede”, smatra Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Dogovoreno je održavanje niza susreta na kojima će se donijeti odluke o zajedničkim nastupima i kandidatima na opštim izborima.