Biljana Gutić Bjelić

"Opravdan otpor Srba prema isforsiranim nametanjima Turkovićeve"

  • Извор: СРНА
  • 08.07.2022. 13:16

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, koja nerezidenetno pokriva i Ukrajinu i Moldaviju, izjavila je Srni da je instrukcija ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa obilježavanjem 11. jula neprihvatljiva za funkcionere iz reda srpskog naroda jer favorizuje žrtve jednog naroda u odnosu na druge.

"S obzirom na nepravedno zapostavljanje srpskih žrtava, sasvim je očekivan i opravdan naš otpor prema isforsiranim nametanjima i politizaciji ovog pitanja od bošnjačkih lidera, a na štetu srpskih žrtava", istakla je Gutić Bjelica.

Ona je napomenula da obilježavanje 11. jula, posebno na način koji se nameće instrukcijom kabineta Turkovićeve, nije usaglašeno odlukom Savjeta ministara BiH, niti Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za sprovođenje spoljne politike.

"Samo jednako poštovanje svih prema svim žrtvama građanskog rata može voditi ka stvarnom pomirenju u BiH", naglasila je Gutić Bjelica.

Turkovićeva je, bez saglasnosti i konsultacija sa Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH, pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema i "da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli".

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.