Њемачки туриста

ОХР признао да Шмит није легалан

  • Извор: АТВ
  • 14.10.2023. 19:11

ОХР је коначно признао - Кристијана Шмита није именовао Савјет безбједности. Тачније, наводе да Савјет безбједности није изричито навео његово именовање и да је све је урађено по захтјеву Управног одбора ПИК-а.

По њима то изгледа није спорно, јер, кажу, да то није преседан. Тиме су довели у питање све високе представнике, поручује правник Огњен Тадић.

Сада се каже, ствара база да сва законодавна тијела БиХ, Федерације и Српске, изврше анализу одлука високих представника и прогласе их неважећим.  

"Какве су онда посљедице по правни поредак свега онога што су високи представници које смо признавали у међувремену радили, укључујући законе које су доносили, као и многе друге појединачне одлуке којима су често рјешавали судбине једне, па и веће групе људи“, рекао је правник Огњен Тaдић.

Потпуни хаос у Француској: Евакуисана и станица

Потпуни хаос у Француској: Евакуисана и станица

Скупштина је већ дио покренула. То је питање враћања и повлачења сагласности са свих надлежности које су пренесене на заједнички ниво, каже Срђан Мазалица. Поручује да би за почетак у ОХР-у требало да прочитају Анекс 10.

"Aко није било потребно именовање, као што тврди ОХР, од стране СБ УН, зашто им се онда подноси извјештај? Онда треба рећи високом представнику: ‘немој ићи и подносити извјештај онима који те нису именовали ако то именовање није потребно’", каже посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

ОХР је писмом потврдио све оно што званичници Српске дуже вријеме причају, порука је Сање Вулић. Истине за које се залажу су, каже, почеле да излазе на видјело.

"Долазимо на корак до побједе, да побиједимо туристу , непозваног туристу и да свим грађанима Републике Српске докажемо да Република Српска нема цијену ма колико неки тиранин попут њега јуришали на њу, на нашу имовину и на нашу светињу“, каже шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сања Вулић.

Ова биљка ће постати ваша нова амајлија - доноси новац и благостање у дом

Ова биљка ће постати ваша нова амајлија - доноси новац и благостање у дом

Упориште су у ОХР-у покушали да нађу у начину именовања Кристијана Шварц Шилинга. Стиже им подсјетник да су то два различита случаја.

"Писмом је предсједник СБ-а УН-а поздравио његово именовање и рекао да је то урадио након што је претходно упознао друге чланове који су се са тим усагласили. Тако да, у суштини, прошла је процедура, сагласност свих чланова чланица СБ-а УН-а и сва именовања су била једногласна. Једногласно су подржани сви високи представници све до Кристијана Шмита“, каже посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Ако ћемо се позивати на праксу, Кристијан Шмит није високи представник. Ако ћемо се позивати на Анекс 10 исто тако није. У Српској јасни, док Савјет безбједности УН-а не потврди именовање новог високог представника, та позиција остаје непопуњена.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.