Njemački turista

OHR priznao da Šmit nije legalan

  • Izvor: ATV
  • 14.10.2023. 19:11

OHR je konačno priznao - Kristijana Šmita nije imenovao Savjet bezbjednosti. Tačnije, navode da Savjet bezbjednosti nije izričito naveo njegovo imenovanje i da je sve je urađeno po zahtjevu Upravnog odbora PIK-a.

Po njima to izgleda nije sporno, jer, kažu, da to nije presedan. Time su doveli u pitanje sve visoke predstavnike, poručuje pravnik Ognjen Tadić.

Sada se kaže, stvara baza da sva zakonodavna tijela BiH, Federacije i Srpske, izvrše analizu odluka visokih predstavnika i proglase ih nevažećim.  

"Kakve su onda posljedice po pravni poredak svega onoga što su visoki predstavnici koje smo priznavali u međuvremenu radili, uključujući zakone koje su donosili, kao i mnoge druge pojedinačne odluke kojima su često rješavali sudbine jedne, pa i veće grupe ljudi“, rekao je pravnik Ognjen Tadić.

Potpuni haos u Francuskoj: Еvakuisana i stanica

Potpuni haos u Francuskoj: Еvakuisana i stanica

Skupština je već dio pokrenula. To je pitanje vraćanja i povlačenja saglasnosti sa svih nadležnosti koje su prenesene na zajednički nivo, kaže Srđan Mazalica. Poručuje da bi za početak u OHR-u trebalo da pročitaju Aneks 10.

"Ako nije bilo potrebno imenovanje, kao što tvrdi OHR, od strane SB UN, zašto im se onda podnosi izvještaj? Onda treba reći visokom predstavniku: ‘nemoj ići i podnositi izvještaj onima koji te nisu imenovali ako to imenovanje nije potrebno’", kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

OHR je pismom potvrdio sve ono što zvaničnici Srpske duže vrijeme pričaju, poruka je Sanje Vulić. Istine za koje se zalažu su, kaže, počele da izlaze na vidjelo.

"Dolazimo na korak do pobjede, da pobijedimo turistu , nepozvanog turistu i da svim građanima Republike Srpske dokažemo da Republika Srpska nema cijenu ma koliko neki tiranin poput njega jurišali na nju, na našu imovinu i na našu svetinju“, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Sanja Vulić.

Ova biljka će postati vaša nova amajlija - donosi novac i blagostanje u dom

Ova biljka će postati vaša nova amajlija - donosi novac i blagostanje u dom

Uporište su u OHR-u pokušali da nađu u načinu imenovanja Kristijana Švarc Šilinga. Stiže im podsjetnik da su to dva različita slučaja.

"Pismom je predsjednik SB-a UN-a pozdravio njegovo imenovanje i rekao da je to uradio nakon što je prethodno upoznao druge članove koji su se sa tim usaglasili. Tako da, u suštini, prošla je procedura, saglasnost svih članova članica SB-a UN-a i sva imenovanja su bila jednoglasna. Jednoglasno su podržani svi visoki predstavnici sve do Kristijana Šmita“, kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Ako ćemo se pozivati na praksu, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik. Ako ćemo se pozivati na Aneks 10 isto tako nije. U Srpskoj jasni, dok Savjet bezbjednosti UN-a ne potvrdi imenovanje novog visokog predstavnika, ta pozicija ostaje nepopunjena.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: