Полуга хибридног рата који се води против Српске

Одлуке Уставног суда БиХ немају дејство

  • Извор: АТВ
  • 12.07.2024. 19:10

Уставни суд БиХ још једна од ријетких преосталих полуга хибридног рата који се води против Српске и понекад користи ФБиХ као алиби, порука је предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића након јучерашње одлуке крњег Уставног суда БиХ.

Стевандић поручује да октроисане одлуке неће бити прихваћене те да без српских судија такве одлуке немају дејство.

"Имамо одлуке Народне скупштине Републике Српске. Нећемо прихватити октроисане одлуке. У БиХ све мора да се заврши сагласношћу народа и ентитета. Гдје се народ и ентитети нису сагласили, принципи равноправности су нарушени. Уставни суд БиХ једна је од ријетких институција, поред Канцеларије високог представника, која нема основни начин функционисања као што је поштовање народа и ентитета. Чињеница је да тренутно не поштују само Србе", рекао је Стевандић.

Република Српска одлучује о земљишту и објектима на подручју Српске, као што то ради и ФБиХ, а Уставни суд БиХ нема право да расправља о земљишту на Јахорини које се налази на подручју Српске, сматра министар Денис Шулић. Каже да Уставни суд БиХ нема право да расправља о било којим темама које су везане за надлежности које су искључиво Српске.

"Понављам и око тог става смо читаво вријеме били, ово све што сада ради Суд је политички обојено и иде у смијеру онога што није никако у складу са Уставом, а то је да Уставни суд руши Устав БиХ, он треба да поступа по Дејтонском мировном споразуму", каже Денис Шулућ, министар трговине и туризма Српске.

Усвајање Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске показало се више него оправдано управо због оваквих насртаја на имовину Српске. Овдје није у питању државна имовина, јер је Дејтонски споразум прецизно дефинисао да је имовина власништво Српске и ФБиХ.

"Ми наравно морамо бити истрајни да то не примјењујемо јер нам то није у интересу, каже Срђан Мазалица посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске.

Имовина БиХ не постоји, а одлука крњег Уставног суда БиХ о забрани продаје земљишта на Јахорини класични је покушај новог обрачуна са Републиком Српском и отимања њене имовине, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац. Иза ове неуставне одлуке стоји јасна намјера западног фактора да ствара слику несигурности улагања у Српску.

Пратите нас и путем Вибера