Poluga hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske

Odluke Ustavnog suda BiH nemaju dejstvo

  • Izvor: ATV
  • 12.07.2024. 19:10

Ustavni sud BiH još jedna od rijetkih preostalih poluga hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske i ponekad koristi FBiH kao alibi, poruka je predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića nakon jučerašnje odluke krnjeg Ustavnog suda BiH.

Stevandić poručuje da oktroisane odluke neće biti prihvaćene te da bez srpskih sudija takve odluke nemaju dejstvo.

"Imamo odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Nećemo prihvatiti oktroisane odluke. U BiH sve mora da se završi saglasnošću naroda i entiteta. Gdje se narod i entiteti nisu saglasili, principi ravnopravnosti su narušeni. Ustavni sud BiH jedna je od rijetkih institucija, pored Kancelarije visokog predstavnika, koja nema osnovni način funkcionisanja kao što je poštovanje naroda i entiteta. Činjenica je da trenutno ne poštuju samo Srbe", rekao je Stevandić.

Republika Srpska odlučuje o zemljištu i objektima na području Srpske, kao što to radi i FBiH, a Ustavni sud BiH nema pravo da raspravlja o zemljištu na Jahorini koje se nalazi na području Srpske, smatra ministar Denis Šulić. Kaže da Ustavni sud BiH nema pravo da raspravlja o bilo kojim temama koje su vezane za nadležnosti koje su isključivo Srpske.

"Ponavljam i oko tog stava smo čitavo vrijeme bili, ovo sve što sada radi Sud je politički obojeno i ide u smijeru onoga što nije nikako u skladu sa Ustavom, a to je da Ustavni sud ruši Ustav BiH, on treba da postupa po Dejtonskom mirovnom sporazumu", kaže Denis Šuluć, ministar trgovine i turizma Srpske.

Usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske pokazalo se više nego opravdano upravo zbog ovakvih nasrtaja na imovinu Srpske. Ovdje nije u pitanju državna imovina, jer je Dejtonski sporazum precizno definisao da je imovina vlasništvo Srpske i FBiH.

"Mi naravno moramo biti istrajni da to ne primjenjujemo jer nam to nije u interesu, kaže Srđan Mazalica poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Imovina BiH ne postoji, a odluka krnjeg Ustavnog suda BiH o zabrani prodaje zemljišta na Jahorini klasični je pokušaj novog obračuna sa Republikom Srpskom i otimanja njene imovine, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. Iza ove neustavne odluke stoji jasna namjera zapadnog faktora da stvara sliku nesigurnosti ulaganja u Srpsku.

Pratite nas i putem Vibera