Реакције из Српске

Одлуке без Републике Српске су урушавање Устава и Дејтона

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 19:11

Урушавање Устава и Дејтонског споразума, тако се може назвати све што ради Уставни суд БиХ, без сагласности Републике Српске, па и то да одлуке доносе троје странаца.

Тако контаминирају политичке односе у БиХ, што је разлог више да се донесе Закон о Уставном суду који би био без страних судија, порука је српских представника у бх. институцијама, јер је кажу јасно да стране судије све што раде против Српске, раде уз помоћ америчког амбасадора Мајкла Марфија и Кристијана Шмита. 

- Устав БиХ јасно прецизира начин одлучивања у Уставном суду, овакве интервенције су анти-уставно дјеловање под патронатом Западних земаља и нелегитимног Шмита у функцији централизације БиХ, односно увођења модела да се у БиХ може одлучивати без гласа Републике Српске и гласа српског народа - рекао је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Мањкавости има, поручују и правници. Допуном Правила рада уставног суда БиХ која су данас пред судијама могло би да доносити само троје страних судија и те како у питање доводи легитимност ове институције. 

- Када се ради о садашњој ситуацији Уставни суд може да измијени своја правила ако најмање пет судија гласа за то међутим не поставља се питање да ли може него да ли би требало зато што је овим приједлогом предвиђено да чак троје од девет судија колико би требало да Уставни суд броји, како би доносио одлуке, је заиста мало - сматра Горан Марковић, професор Уставног права Универзитета у Источном Сарајеву.

Потези Уставног суда БиХ су уставно-правно лудило. Не поштују основни постулат на коме почива сваки Уставни суд и илегално мијењају правила став је у Српској.

- Крњи Уставни суд у чијем саставу нема ни један судија са простора Српске и скоро је изабран судија из реда хрватског народа и даље наставља да нас запањује својим радом, додуше, доскора је било нерадом, а сада кад су заказали сједину запањују нас како не могу да испоштују основни постулат који би требало да има сваки Уставни суд, а то је транспарентност његовог рада - изјавио је Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске.

- Још једна у низу институција које су у потпуности заробљене у овом немогућем оквиру државе и у покушају да се направи нешто на силу - казао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Република Српска се заштитила од дјеловања Уставног суда Бих, доношењем закона о непримјењивању њихових одлука. И то јер на неуставан начин доносе одлуке о којима нема право нико да одлучује осим институције Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина