Reakcije iz Srpske

Odluke bez Republike Srpske su urušavanje Ustava i Dejtona

  • Izvor: ATV
  • 30.05.2024. 19:11

Urušavanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, tako se može nazvati sve što radi Ustavni sud BiH, bez saglasnosti Republike Srpske, pa i to da odluke donose troje stranaca.

Tako kontaminiraju političke odnose u BiH, što je razlog više da se donese Zakon o Ustavnom sudu koji bi bio bez stranih sudija, poruka je srpskih predstavnika u bh. institucijama, jer je kažu jasno da strane sudije sve što rade protiv Srpske, rade uz pomoć američkog ambasadora Majkla Marfija i Kristijana Šmita. 

- Ustav BiH jasno precizira način odlučivanja u Ustavnom sudu, ovakve intervencije su anti-ustavno djelovanje pod patronatom Zapadnih zemalja i nelegitimnog Šmita u funkciji centralizacije BiH, odnosno uvođenja modela da se u BiH može odlučivati bez glasa Republike Srpske i glasa srpskog naroda - rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Manjkavosti ima, poručuju i pravnici. Dopunom Pravila rada ustavnog suda BiH koja su danas pred sudijama moglo bi da donositi samo troje stranih sudija i te kako u pitanje dovodi legitimnost ove institucije. 

- Kada se radi o sadašnjoj situaciji Ustavni sud može da izmijeni svoja pravila ako najmanje pet sudija glasa za to međutim ne postavlja se pitanje da li može nego da li bi trebalo zato što je ovim prijedlogom predviđeno da čak troje od devet sudija koliko bi trebalo da Ustavni sud broji, kako bi donosio odluke, je zaista malo - smatra Goran Marković, profesor Ustavnog prava Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Potezi Ustavnog suda BiH su ustavno-pravno ludilo. Ne poštuju osnovni postulat na kome počiva svaki Ustavni sud i ilegalno mijenjaju pravila stav je u Srpskoj.

- Krnji Ustavni sud u čijem sastavu nema ni jedan sudija sa prostora Srpske i skoro je izabran sudija iz reda hrvatskog naroda i dalje nastavlja da nas zapanjuje svojim radom, doduše, doskora je bilo neradom, a sada kad su zakazali sjedinu zapanjuju nas kako ne mogu da ispoštuju osnovni postulat koji bi trebalo da ima svaki Ustavni sud, a to je transparentnost njegovog rada - izjavio je Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

- Još jedna u nizu institucija koje su u potpunosti zarobljene u ovom nemogućem okviru države i u pokušaju da se napravi nešto na silu - kazao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Republika Srpska se zaštitila od djelovanja Ustavnog suda Bih, donošenjem zakona o neprimjenjivanju njihovih odluka. I to jer na neustavan način donose odluke o kojima nema pravo niko da odlučuje osim institucije Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: