ФБиХ

Од четвртка струја скупља за 10 одсто: Трошкови за домаћинства виши од 60 до 150 КМ годишње

  • Извор: Аваз
  • 30.07.2024. 15:54

Након што је ФЕРК крајем јуна прихватио захтјев „Електропривреде Босне и Херцеговине“ (ЕПБиХ), од четвртка почиње обрачун потрошње електричне енергије по цијенама које су више за 10,29 одсто за домаћинства, односно 7,29 одсто за јаслице, вртиће, домове за смјештај ученика, студената, старијих особа, вјерске објекте, кухиње хуманитарних организација и друге купце из категорије остала потрошња.

Прецизна процјена

С обзиром на то да потрошња зависи од низа фактора, тешко је дати прецизне процјене колико ће нове цијене увећати мјесечне рачуне грађана, али генерални директор ЕПБиХ Санел Буљубашић очекује да за 85 посто потрошача повећање износи око 2,5 КМ по рачуну.

ОПРЕЗ! Нова превара на Инстаграму, велики број профила је ХАКОВАН

ОПРЕЗ! Нова превара на Инстаграму, велики број профила је ХАКОВАН

Ипак, повећање цијене неће значајно утицати на санацију дуга од 331 милион КМ у ЕПБиХ. Дуг компаније акумулира се од 2009. године, када је формиран концерн, па су прошлу годину рудници у саставу концерна завршили с више од милијарду марака дуга.

- Ово усклађивање цијена ЕПБиХ доноси свега 2,3 одсто прихода на годишњем нивоу, тако да се морамо окренути додатним количинама угља, стварању тржишних вишкова енергије и надати се да их можемо продати на берзи - каже Буљубашић.

Мјесечни рачун

Стручњак за енергетику Алмир Бечаревић очекује да ће мјесечни рачуни домаћинстава бити увећани за износе до 10 КМ.

Једна особа преминула, 150 болесно након тровања јегуљом са роштиља

Једна особа преминула, 150 болесно након тровања јегуљом са роштиља

- Незахвално је давати процјене, јер грађани користе различите уређаје - топлотне пумпе, инвертере, обичне клима-уређаје или немају ништа, али за оне који константно користе клима-уређаје и имају веће потрошаче у кући мјесечни рачуни биће већи до 15 КМ. Због трошкова гријања то ће повећати издатке до 150 КМ на годишњем нивоу - каже Бечаревић.

Ланчано поскупљење

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је ЕПБиХ у проблемима након улагања значајних средстава у изградњу новог термоблока у Тузли, од којег се одустало прије него што је изградња и почела, а уз смањење производње угља доведена је у позицију да мора “крпити рупе”.

Д‌јевојка ходала улицом па јој на главу пао њемачки овчар

Д‌јевојка ходала улицом па јој на главу пао њемачки овчар

- Сигурно је да енергија учествује у производњи и услугама свега око нас, тако да ће ово поскупљење неминовно резултирати домино-ефектом. Доћи ће до поскупљења, већег или мањег, свих услуга и роба које се производе у БиХ, јер раст цијена струје је природно оправдање за поскупљење - истиче Павловић.

(Аваз)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.