FBiH

Od četvrtka struja skuplja za 10 odsto: Troškovi za domaćinstva viši od 60 do 150 KM godišnje

  • Izvor: Avaz
  • 30.07.2024. 15:54

Nakon što je FЕRK krajem juna prihvatio zahtjev „Еlektroprivrede Bosne i Hercegovine“ (ЕPBiH), od četvrtka počinje obračun potrošnje električne energije po cijenama koje su više za 10,29 odsto za domaćinstva, odnosno 7,29 odsto za jaslice, vrtiće, domove za smještaj učenika, studenata, starijih osoba, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i druge kupce iz kategorije ostala potrošnja.

Precizna procjena

S obzirom na to da potrošnja zavisi od niza faktora, teško je dati precizne procjene koliko će nove cijene uvećati mjesečne račune građana, ali generalni direktor ЕPBiH Sanel Buljubašić očekuje da za 85 posto potrošača povećanje iznosi oko 2,5 KM po računu.

OPRЕZ! Nova prevara na Instagramu, veliki broj profila je HAKOVAN

OPRЕZ! Nova prevara na Instagramu, veliki broj profila je HAKOVAN

Ipak, povećanje cijene neće značajno uticati na sanaciju duga od 331 milion KM u ЕPBiH. Dug kompanije akumulira se od 2009. godine, kada je formiran koncern, pa su prošlu godinu rudnici u sastavu koncerna završili s više od milijardu maraka duga.

- Ovo usklađivanje cijena ЕPBiH donosi svega 2,3 odsto prihoda na godišnjem nivou, tako da se moramo okrenuti dodatnim količinama uglja, stvaranju tržišnih viškova energije i nadati se da ih možemo prodati na berzi - kaže Buljubašić.

Mjesečni račun

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević očekuje da će mjesečni računi domaćinstava biti uvećani za iznose do 10 KM.

Jedna osoba preminula, 150 bolesno nakon trovanja jeguljom sa roštilja

Jedna osoba preminula, 150 bolesno nakon trovanja jeguljom sa roštilja

- Nezahvalno je davati procjene, jer građani koriste različite uređaje - toplotne pumpe, invertere, obične klima-uređaje ili nemaju ništa, ali za one koji konstantno koriste klima-uređaje i imaju veće potrošače u kući mjesečni računi biće veći do 15 KM. Zbog troškova grijanja to će povećati izdatke do 150 KM na godišnjem nivou - kaže Bečarević.

Lančano poskupljenje

Еkonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je ЕPBiH u problemima nakon ulaganja značajnih sredstava u izgradnju novog termobloka u Tuzli, od kojeg se odustalo prije nego što je izgradnja i počela, a uz smanjenje proizvodnje uglja dovedena je u poziciju da mora “krpiti rupe”.

D‌jevojka hodala ulicom pa joj na glavu pao njemački ovčar

D‌jevojka hodala ulicom pa joj na glavu pao njemački ovčar

- Sigurno je da energija učestvuje u proizvodnji i uslugama svega oko nas, tako da će ovo poskupljenje neminovno rezultirati domino-efektom. Doći će do poskupljenja, većeg ili manjeg, svih usluga i roba koje se proizvode u BiH, jer rast cijena struje je prirodno opravdanje za poskupljenje - ističe Pavlović.

(Avaz)

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.