Помен

Обиљежен Дан одбране од другог напада тзв. Армије БиХ на Илиџу

  • Извор: АТВ
  • 11.05.2024. 21:11

Сарајевски Срби, посебно Илиџанци, су међу највећим жртвама у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, истакнуто је данас у Блажују гдје је обиљежен Дан одбране од другог напада такозване Армије БиХ на Илиџу.

Тешка су и болна сјећања на 22. април и 14. мај 1992. године, каже за АТВ др. Милан Пејић, оснивач и руководилац ратне Опште болнице Жица, Блажуј.

Од првог дана се видјело, каже Пејић, да ће рат бити суров и погубан.

- Драго ми је да се сјећамо, драго ми је да људи дођу овдје, да посјећују храм у коме су многи били крштени, а многи и сахрањени. Храм је исто био мета тзв. Армије БиХ. Ми смо се војнички одбранили, али, нажалост по Дејтону смо напустили наше просторе - каже Милан Пејић.

Да је напад на Илиџу 14. маја 1992. године био жесток и тежак, присјетио се и борац Михајло Крајишник.

- Са врло малим бројем људи, пошто је наше село мало, можда нас 20, изашли смо и зауставили те нападаче и потиснули их на њихове положаје. У помоћ су нам притекли борци са Врела Босне - присјећа се Михајло Крајишник, борац Илиџанске бригаде.

Дванаест српских родољуба погинуло је у првом нападу на Илиџу, а осам бораца је отето и убијено у Великом парку у Сарајеву, за шта никада нико није одговарао. У другом, још жешћем нападу, нападнути су и Неџарићи, Касиндолска улица, Пејтон, Лужани, Шумарска улица, цијела територија тадашње Српске Илиџе.

- Нису узели метра квадратног, свакако смо их натјерали, нису никад могли и ја сам поносан што сам војник Илиџанске бригаде зато што нисмо изгубили ниједног квадрата српске Илиџе, само смо ослободили неке дијелове - каже Горан Шеховац, предсједник Скупштине Борачке организације "Илиџански борци".

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, истакао је да Илиџанци спадају у ред најбољих бораца у Републици Српској. 

- Ово је најспецифичнији простор у коме су били окружени са свих страна и гдје су се борили против негдје 70 до 100 хиљада бораца тзв. Армије БиХ који су покушавали да и ово преостало простора српског узму - истиче Томић.

Обиљежавање Дана одбране Илиџе завршено је свечаном академијом и додјелом плакета. За одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске, од којих је 560 било припадника Илиџанске бригаде, која је бранила своје подручје од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: