Pomen

Obilježen Dan odbrane od drugog napada tzv. Armije BiH na Ilidžu

  • Izvor: ATV
  • 11.05.2024. 21:11

Sarajevski Srbi, posebno Ilidžanci, su među najvećim žrtvama u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, istaknuto je danas u Blažuju gdje je obilježen Dan odbrane od drugog napada takozvane Armije BiH na Ilidžu.

Teška su i bolna sjećanja na 22. april i 14. maj 1992. godine, kaže za ATV dr. Milan Pejić, osnivač i rukovodilac ratne Opšte bolnice Žica, Blažuj.

Od prvog dana se vidjelo, kaže Pejić, da će rat biti surov i poguban.

- Drago mi je da se sjećamo, drago mi je da ljudi dođu ovdje, da posjećuju hram u kome su mnogi bili kršteni, a mnogi i sahranjeni. Hram je isto bio meta tzv. Armije BiH. Mi smo se vojnički odbranili, ali, nažalost po Dejtonu smo napustili naše prostore - kaže Milan Pejić.

Da je napad na Ilidžu 14. maja 1992. godine bio žestok i težak, prisjetio se i borac Mihajlo Krajišnik.

- Sa vrlo malim brojem ljudi, pošto je naše selo malo, možda nas 20, izašli smo i zaustavili te napadače i potisnuli ih na njihove položaje. U pomoć su nam pritekli borci sa Vrela Bosne - prisjeća se Mihajlo Krajišnik, borac Ilidžanske brigade.

Dvanaest srpskih rodoljuba poginulo je u prvom napadu na Ilidžu, a osam boraca je oteto i ubijeno u Velikom parku u Sarajevu, za šta nikada niko nije odgovarao. U drugom, još žešćem napadu, napadnuti su i Nedžarići, Kasindolska ulica, Pejton, Lužani, Šumarska ulica, cijela teritorija tadašnje Srpske Ilidže.

- Nisu uzeli metra kvadratnog, svakako smo ih natjerali, nisu nikad mogli i ja sam ponosan što sam vojnik Ilidžanske brigade zato što nismo izgubili nijednog kvadrata srpske Ilidže, samo smo oslobodili neke dijelove - kaže Goran Šehovac, predsjednik Skupštine Boračke organizacije "Ilidžanski borci".

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, istakao je da Ilidžanci spadaju u red najboljih boraca u Republici Srpskoj. 

- Ovo je najspecifičniji prostor u kome su bili okruženi sa svih strana i gdje su se borili protiv negdje 70 do 100 hiljada boraca tzv. Armije BiH koji su pokušavali da i ovo preostalo prostora srpskog uzmu - ističe Tomić.

Obilježavanje Dana odbrane Ilidže završeno je svečanom akademijom i dodjelom plaketa. Za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske, od kojih je 560 bilo pripadnika Ilidžanske brigade, koja je branila svoje područje od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: