Tema dana

Nuždić za ATV: Sud BiH nastavio praksu Haškog tribunala

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2023. 21:21

Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je za ATV da je Sud BiH nastavio praksu Haškog tribunala kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina

To znači da se zločinima koji su počinjeni nad srpski žrtvama nije ili se djelimično bavio, pojašnjava on.

„Naime, kada je u pitanju Haški tribunal, tek nešto preko 40 godina kazne zatvora izrečeno je za zločine koji su počinjeni nad Srbima. Ništa bolja statistika nije ni pred Sudom BiH gdje se za zločin pred srpskim žrtvama u svom dosadašnjem radu Sud BiH izrekao nešto oko 14 odsto ukupno izrečenih kazni. Najteža krivična djela uvijek su, na neki način, rezervisana za Srbe, a uopšte sam rad Suda BiH tokom njegovog postojanja pratile su brojne kontroverze“, izjavio je Nuždić gostujući u Temi dana ATV-a.

Podsjeća da je Sud BiH osnovan kao jedna sud koji nije ustavna kategorija već je nametnut odlukama visokog predstavnika. Takođe, početak rada suda obilježilo je učešće stranih sudija i tužilaca, što je, kaže Nuždić, na nedvosmislen način potvrda da ovaj sud od samog svog početka nije bio suveren, nije imao nezavisnost a to bi trebala da bude odlika svakog suda.

„Mnogobrojne srspke žrtve nisu dobile satisfakciju. Evidentno je da pred ovim i ovakvim pravosuđem one to neće ni dobiti. Jedan od primjera je, svakako, i oslobađajuća presuda Drekoviću ali ne trebamo zaboraviti šta se dešavalo svih prozeklih godina. Imali smo oslobađajuću presudu i Naseru Oriću“, rekao je Nuždić i dodao da su mnogobrojni slučajevi u kojima su predmeti samo djelimično procesuirani ili nisu procesuirani.

Gostovanje Viktora Nuždića u Temi dana ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Пратите нас и путем Вибера